Μπορούν οι ισοφλαβόνες σόγιας να με βοηθήσουν να μείνω έγκυος;

Τι είναι οι ισοβλαβόνες και ποια η σχέση τους με τη γονιμότητα.

Μπορούν οι ισοφλαβόνες σόγιας να με βοηθήσουν να μείνω έγκυος;
Bigstock

Οι ισοφλαβόνες σόγιας είναι ένα είδος φυτοοιστρογόνου και έχουν δομή και λειτουργίες παρόμοιες με τα οιστρογόνα.

Ορισμένες γυναίκες ισχυρίζονται ότι η λήψη ισοφλαβονών σόγιας τις βοήθησε να συλλάβουν, ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύει ένα τέτοιο γεγονός.

Απεναντίας, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική πρόσληψη προϊόντων σόγιας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, ειδικά σε γυναίκες που έχουν κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο, δηλαδή κάτω των 35 ημερών. Σε αυτές τις γυναίκες, η λήψη συμπληρωμάτων σόγιας θα μπορούσε να εκτροχιάσει έναν λειτουργικό κύκλο.

sogia-kai-gonimotita.jpg

Πώς λειτουργούν οι ισοφλαβόνες σόγιας

Οι ισοφλαβόνες σόγιας μπλοκάρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων στον εγκέφαλο και ξεγελούν το σώμα πιστεύοντας ότι τα φυσικά επίπεδα οιστρογόνων είναι χαμηλά. Σε απάντηση, το σώμα προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή τους. Ωστόσο, μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας και να επιδεινωθεί η ορμονική ανισορροπία μετά τη λήψη ισοφλαβονών σόγιας.

Επιπλέον, σε ορισμένα σημεία του σώματος που είναι ευαίσθητα στα οιστρογόνα, όπως το στήθος, η μήτρα και οι ωοθήκες, ενδέχεται να αναπτυχθούν καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η υπερβολική κατανάλωση σόγιας μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή και να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Η επίδραση του υποθυρεοειδισμού στη γονιμότητα

sogia-kai-gonimotita-(2).jpg

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε:

  • Δοκιμάστε ισοφλαβόνες σόγιας μόνο εάν έχετε ακανόνιστη ή καθόλου ωορρηξία. Μην τις χρησιμοποιείτε εάν έχετε προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με τη λήψη φυτοοιστρογόνων, όπως ινομυώματα μήτρας , πολύποδες της μήτρας, ενδομητρίωση , ινοκυστικοί μαστοί ή νόσος του θυρεοειδούς.
  • Εάν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), είναι συνετό να αποφεύγετε τις ισοφλαβόνες σόγιας.
  • Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη δυνατή δόση και μην την αλλάξετε κατά τη διάρκεια του πενταήμερου προγράμματος. Επίσης, προσέχετε τα συμπληρώματα.
  • Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της σόγιας και τυχόν φαρμάκων που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών.
  • Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να εμφανίσετε βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ευαισθησία στο στήθος και πεπτικές διαταραχές. Η λήψη των συμπληρωμάτων πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων αυτών των παρενεργειών.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved