Πασχαλινές απολαύσεις: Πόσες θερμίδες «κρύβουν»; (πίνακας)

Πόσες θερμίδες έχουν οι πασχαλινές απολαύσεις (τσουρέκια, κουλουράκια, σοκολατένια αβγά, αρνί); Συμβουλές για παιδιά και ενηλίκους

Πασχαλινές απολαύσεις: Πόσες θερμίδες «κρύβουν»; (πίνακας)
Bigstock

Το Πάσχα, αδιαμφισβήτητα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Τα ήθη και έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνδυάζονται φυσικά και με την αντίστοιχη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ποτού. Το «μεγάλο φαγοπότι» ξεκινάει το βράδυ της Ανάστασης και συνεχίζεται μέχρι το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα , φέτος και της Τρίτης του Πάσχα και αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία για να ανακαλύψει κάποιος τα όρια του στο φαγητό και το ποτό. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές αυτή η δοκιμασία καταλήγει στα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε;

Σημασία έχει να ενημερωθούμε και να κινηθούμε λίγο πιο οργανωμένα ώστε, μην μας «κοστίσει» ακριβά το πασχαλινό τραπέζι τόσο από θερμιδικής άποψης αλλά κι από γαστρεντερολογικής.

Παρακάτω ακολουθεί πίνακας με τις θερμίδες που «κρύβει» κάθε πασχαλινή απόλαυση ξεχωριστά.

1000022364.jpg

Συμβουλές για γονείς

Θα πρέπει να μάθετε να τρώτε αργά και με επίγνωση, δίνοντας χρόνο στο σώμα σας να χορτάσει. Προτιμήστε άπαχα κρέατα, όπως κατσίκι αντί για αρνί, και συνοδεύστε τα με άφθονες σαλάτες και λαχανικά. Περιορίστε το αλκοόλ, πίνετε άφθονο νερό και αφιερώστε λίγο χρόνο για να ασκηθείτε πριν ή μετά το γεύμα κάνοντας απλά μια βόλτα.

Αν έχετε καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσετε το αλάτι και αν νιώθετε χορτάτοι, απλά κάντε ένα διάλειμμα πριν συνεχίσετε να τρώτε.

Συμβουλές για παιδιά

Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να τρέφονται σωστά και να αναπτύξουν μια σωστή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό (πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του πρόχειρου φαγητού).

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πασχαλινό τραπέζι, το παιδί μπορεί να φάει ότι θέλει ανάλογα με την ηλικία του και τις διατροφικές του προτιμήσεις. Αφήστε το να διαλέξει τι θέλει να φάει και μην το πιέζετε να φάει κάτι συγκεκριμένο.

Φροντίστε το εορταστικό τραπέζι να μην έχει λιπαρά και τα τηγανητά φαγητά, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλλεργιογόνες τροφές και φροντίστε το πιάτο τους να έχει εκτός από κρέας και σαλάτα.

Τα παιδιά πόσα σοκολατένια αυγά μπορούν να φάνε το Πάσχα;

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved