Πώς θα προετοιμάσω το νήπιο παιδί μου για τον ερχομό του νέου μωρού

Το παιδί σας μπορεί να βιώσει κάθε είδους συναισθήματα όταν φτάσει το μικρότερο αδερφάκι του όπως ζήλεια, άγχος, ενθουσιασμό αλλά και αγάπη.

Πώς θα προετοιμάσω το νήπιο παιδί μου για τον ερχομό του νέου μωρού

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε στο παιδί σας να εκφράζει όλα τα συναισθήματά του, καλά και κακά, ενθαρρύνοντάς το να μιλά για εκείνα. Αυτό του επιτρέπει να σας πει πώς αισθάνεται, αντί να σας «ενημερώνει» μέσω σωματικών εκρήξεων όπως χτυπήματα , τσιμπήματα ή σπρωξίματα.

Εάν το μικρό σας χτυπά το μωρό σας, ξεκαθαρίστε ότι αυτό δεν είναι σωστό και αποδεκτό. Πείτε του ήρεμα πως τα χτυπήματα δεν επιτρέπονται.

Μερικά νήπια προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους «κάνοντας» σαν μωρά. Εάν θεωρείτε έκανε ένα βήμα προς τα πίσω αντί για μπροστά στο τάισμα και στον ύπνο, προσπαθήστε να έχετε υπομονή και να θυμάστε πως αυτή η σύντομη περίοδος «παλινδρόμησης» δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Μπορεί απλώς να χρειαστεί λίγη επιπλέον υποστήριξη για λίγο.

Πριν φτάσει η ημέρα του τοκετού βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας αντιλαμβάνεται πως είναι εντάξει να νιώθει όπως νιώθει είτε είναι ζήλια, είτε χαρά είτε άγχος. Μπορείτε να αγοράσετε μερικά παιδικά βιβλία που μιλούν για αυτό και να τα διαβάσετε παρέα.

Θα μπορούσατε, επίσης, να αφήσετε το μικρό σας να συμμετέχει στις «προετοιμασίες» όπως στο τι χρώμα σεντόνια προτιμά: κίτρινα ή ροζ;

Μόλις έρθει το νεογέννητό σας , υπενθυμίστε στο μικρό σας ότι η αγάπη σας για εκείνο δεν έχει αλλάξει. Δώστε του να καταλάβει ότι θα είναι για πάντα ξεχωριστό για εσάς.

Μερικές συμβουλές

  • Διατηρήστε τις συνήθεις ρουτίνες για να βοηθήσετε το μικρό σας να προσαρμοστεί. Τώρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε μεγάλες αλλαγές, όπως να εγγραφείτε σ' ένα νέο νηπιαγωγείο .
  • Ζητήστε από φίλους και συγγενείς να δείχνουν κατανόηση στις ανάγκες του μικρού σας. Ενθαρρύνετέ τους να αφιερώνουν χρόνο μιλώντας του, αντί να εστιάζουν απλώς στο νέο μωρό .
  • Προσπαθήστε να εμπλέξετε το μικρό σας με τη φροντίδα του μωρού. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να το αφήσετε να επιλέξει ποιο φορμάκι ύπνου θα φορέσει σήμερα ο μικρός αδερφός ή η αδερφή της.
  • Ζητήστε του να σας πει πότε πιστεύει ότι το μωρό χρειάζεται μια αγκαλιά.
  • Δείξτε στο μικρό σας ότι το εμπιστεύεστε. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αναπτύξει περισσότερη στοργή προς το νέο της αδερφάκι.

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved