Τα Ωνάσεια Σχολεία και το στοίχημα της δημόσιας εκπαίδευσης
Το πρόγραμμα σπουδών των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων θα ακολουθεί τη δομή των Πρότυπων Σχολείων.

Η αντίστροφη μέτρηση για την λειτουργία των πρώτων Ωνάσειων Σχολείων έχει ξεκινήσει, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα στην ελληνική εκπαίδευση. Με την ανακοίνωση των 12 πρώτων σχολικών μονάδων, που θα δεχτούν μαθητές από τον Σεπτέμβριο του 2025, και των υπολοίπων που θα ακολουθήσουν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, το εγχείρημα φέρνει μαζί του μεγάλες προσδοκίες αλλά και έντονες συζητήσεις γύρω από τον ρόλο και τον αντίκτυπό του στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Πότε θα λειτουργήσουν & σε ποιες περιοχές-Πώς θα γίνεται η εισαγωγή μαθητών
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν διευρυμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες, ενσωματώνοντας σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές. Η φοίτηση θα είναι εντελώς δωρεάν, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε ένα σύγχρονο και απαιτητικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα, που προωθεί μια ολιστική προσέγγιση στη γνώση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Το πρόγραμμα σπουδών των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων θα ακολουθεί τη δομή των Πρότυπων Σχολείων, δίνοντας έμφαση στις Ανθρωπιστικές, Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες, τις Καλές Τέχνες, την Ψηφιακή Παιδεία και τη Συναισθηματική και Κοινωνική Νοημοσύνη. Θα ενσωματώνουν καινοτόμες διδακτικές μεθόδους, ενισχύοντας τη σύνδεση με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ώστε οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Παράλληλα, η οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Ωνάση θα συμβάλει στην βελτίωση των σχολικών υποδομών και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, διασφαλίζοντας ένα ποιοτικό και σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Η μεγάλη ζήτηση για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία είναι αναμενόμενη, καθώς προσφέρουν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών. Ωστόσο, ο περιορισμένος αριθμός θέσεων καθιστά τη διαδικασία εισαγωγής ιδιαίτερα απαιτητική, δημιουργώντας πίεση στους μαθητές και αυξημένο άγχος για την επιτυχία τους στις εξετάσεις. Η αυξημένη ζήτηση αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες, υψηλές ακαδημαϊκές απαιτήσεις και ένα ποιοτικό μαθησιακό περιβάλλον για όλους.
Πρότυπα και πειραματικά σχολεία: Πώς θα γίνει η κλήρωση, τι ισχύει για τις εξετάσεις
Σε βάθος 12 ετών, περισσότερα από 22.000 παιδιά αναμένεται να φοιτήσουν σε αυτό το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό περιβάλλον. Μια σημαντική πτυχή του σχεδιασμού είναι η ποσόστωση εισαγωγής, σύμφωνα με την οποία 40%-60% των μαθητών θα προέρχονται από τη Δημοτική Ενότητα του σχολείου, εξασφαλίζοντας άμεσο όφελος για την τοπική κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η τοπική κοινωνία, δίνοντας σε περισσότερους μαθητές τη δυνατότητα να φοιτήσουν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα και να επωφεληθούν από το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο Επιπλέον, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης Γυμνασίου και Λυκείου που φοιτούν ήδη στα σχολεία αυτά κατά την έναρξη λειτουργίας, να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στην εκπαιδευτική τους διαδρομή.
Καθώς τα Ωνάσεια Σχολεία θα προσφέρουν ανώτερης ποιότητας εκπαίδευση σε σχέση με άλλα δημόσια σχολεία, υπάρχει ο κίνδυνος διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ των μαθητών που φοιτούν σε αυτά και εκείνων που δεν επιλέγονται. Φυσικά, η αδυναμία εισαγωγής σε ένα Ωνάσειο Σχολείο κοντά στον τόπο κατοικίας τους μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστική μετακίνηση σε σχολεία που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, επιβαρύνοντας τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον, αναγκαίο είναι το κράτος να διαμορφώσει αντίστοιχες εκπαιδευτικές συνθήκες σε όλες τις σχολικές μονάδες, επεκτείνοντας τα οφέλη του εγχειρήματος σε ευρύτερη κλίμακα. Έτσι, η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένα σχολεία, αλλά θα ενισχύει το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές.
Ένας ακόμα σημαντικός άξονας είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών, μέσω διαρκούς κατάρτισης. Το Ίδρυμα Ωνάση θα χρηματοδοτεί τόσο την επιπλέον αμοιβή του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού όσο και τα έξοδα λειτουργίας των Ομίλων και των Συνόλων, συμβάλλοντας συνολικά στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στη δημιουργία ενός δυναμικού σχολικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, η βασική μισθοδοσία των εκπαιδευτικών θα παραμείνει στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, διασφαλίζοντας τη δημόσια φύση της εκπαιδευτικής δομής.
Η δημιουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα υιοθέτησης σύγχρονων και καινοτόμων πρακτικών. Ωστόσο, το πραγματικό στοίχημα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος, όπου όλες οι σχολικές μονάδες –ανεξαρτήτως τύπου και περιοχής– θα προσφέρουν ίσες μαθησιακές ευκαιρίες και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε κάθε μαθητή. Η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο γνώσης και προόδου για όλους, και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που δεν θα περιορίζεται σε μεμονωμένες σχολικές μονάδες, αλλά θα λειτουργεί ως κίνητρο για τη συνολική βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Λέλες Θανάσης
Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate