Ποιος είναι άραγε ο λόγος που τα παιδιά λένε ψέματα;
Αρχικά το ψέμα ενέχει μια δόση φαντασίας. Σκέφτονται μια δικαιολογία, μια ιστορία που απέχει της πραγματικότητας και θα τα ξελασπώσει σε μια δύσκολη στιγμή.
Μια στιγμή που θα τα φέρει σε δύσκολη θέση να παραδεχθούν ότι κάτι έκαναν λάθος και να δεχθούν τις συνέπειες.
Οι συνέπειες, η τιμωρία οδηγούν στο ψέμα. Σίγουρα θα πρέπει με κάποιον τρόπο οι γονείς να δείξουν στα παιδιά τους τι είναι σωστό και τι λάθος. Μαθαίνεις ουσιαστικά σε έναν μικρό άνθρωπο τα πλαίσια στα οποία πρέπει να κινηθεί, του μαθαίνεις τα όρια. Και τα όρια πάντα πρέπει να υπάρχουν για να νιώθει ένα παιδί ασφάλεια.
Όμως δεν πρέπει οι συνέπειες να δημιουργούν την εντύπωση της επίπληξης με άσχημο τρόπο. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο γονιός δεν παύει να τα αγαπά, δεν αλλάζει την στάση του αν εκείνα κάνουν κάποιο λάθος. Πρέπει να καταλάβουν ότι όλοι κάνουμε λάθη ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς και δεν είναι κάτι κακό.
Διαφορετικά τα παιδιά μαθαίνουν να κρύβονται. Και σίγουρα δεν το θέλουμε αυτό. Το να είσαι κοντά στο παιδί σου σημαίνει και ότι του δίνεις χώρο να σου ανοιχτεί για τα πάντα, χωρίς να φοβάται την αντίδρασή σου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία. Πρέπει να ξέρουν ότι ο ρόλος της μητέρας ή του πατέρα δεν είναι να κρίνουν ή να τιμωρούν, αλλά να στηρίζουν, να συμβουλεύουν και να βοηθούν. Και η εμπιστοσύνη αυτή κερδίζεται με τη σωστή προσέγγιση.
Εξηγήστε τους γιατί δεν ήταν σωστό αυτό που έκαναν, με έναν τρόπο κατανοητό για εκείνα, χωρίς φωνές. Το λάθος δεν πρέπει να συνδεθεί με αρνητικά συναισθήματα, γιατί τότε είναι που το ψέμα γίνεται ο καλύτερος φίλος.
Θα με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον egwthasoutapw
Διαβάστε επίσης
Το παιδί σας λέει ψέματα; Μην το τιμωρείτε
Πέντε τρόποι για να μάθουν τα παιδιά σας να μην λένε ψέματα
Πώς να αντιδράσετε όταν το παιδί σας λέει ψέματα