Λίτσα Ψαραύτη: Η καταξιωμένη συγγραφέας παιδικού και εφηβικού βιβλίου, μιλάει αποκλειστικά στο mothersblog.gr
Η Λίτσα Ψαραύτη είναι μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, με πολύ σημαντικές διακρίσεις και αναγνώριση και εκτός ελληνικών συνόρων.
Είχα τη χαρά και την τιμή να μιλήσω μαζί της με αφορμή το καινούριο της βιβλίο «Το τριαντάφυλλο της αγάπης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και την ευχαριστώ θερμά. Εύχομαι να την απολαύσετε όσο κι εγώ.
Συνέντευξη στην Φοίβη Λέκκα
Εχετε γράψει βιβλία τόσο για πιο μικρά όσο και για πιο μεγάλα παιδιά. Εντοπίζετε κάπου μεγαλύτερη δυσκολία;
Οταν ο συγγραφέας γράφει για μικρά παιδιά πρέπει να γνωρίζει καλά τον πνευματικό κόσμο τους. Αλλιώς θα γράψει για την ηλικία των 5-6 χρονών και διαφορετικά για παιδιά 7-8 , για να γίνονται τα βιβλία του κατανοητά και να τα απολαμβάνουν οι μικροί αναγνώστες.
Ολα τα βραβεία με τα οποία έχετε τιμηθεί, πέρα από προσωπική επιβράβευση, λειτούργησαν για σας και ως κίνητρο για να συνεχίσετε;
Τα βραβεία εκτός από τη χαρά και την ικανοποίηση που μου έδωσαν, μου δημιούργησαν μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις. Να κρατάω και στα καινούρια μου βιβλία την ίδια ποιότητα γραφής, αλλά και να προσπαθώ να γίνονται ακόμα καλύτερα.
Υπήρξατε υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν το 2000 αλλά και για το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν το 2006. Αυτή η αναγνώριση του ταλέντου και της προσφοράς σας πέρα από τα σύνορα της χώρας σας τι σήμαινε για εσάς;
Είναι σημαντικό να με προτείνει η χώρα μου για τα πιο μεγάλα διεθνή βραβεία, αλλά η μεγαλύτερη τιμή που μου έγινε πρόσφατα είναι η βράβευσή μου για το σύνολο του έργου μου, από την Ακαδημία Αθηνών, το μεγαλύτερο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας.
Η έμπνευση σας μοιάζει ανεξάντλητη. Αλήθεια, τι την τροφοδοτεί;
Η φαντασία, η επαφή μου με την κοινωνία, τα προβλήματα της εποχής μας, η ιστορία της Ελλάδας, τα ταξίδια μου και τα προσωπικά μου βιώματα.
Πιστεύετε ότι τα παιδιά σήμερα διαβάζουν; Ή τα έχει απορροφήσει τόσο πολύ η τεχνολογία που το διάβασμα είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες τους;
Είναι γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά διαβάζουν λιγότερο από τους μικρούς αναγνώστες των προηγούμενων δεκαετιών. Πιστεύω ότι τα απορροφούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα και η έλλειψη ολοκληρωμένων βιβλιοθηκών στα σχολεία. Είναι λάθος να επικαλούνται γονείς και εκπαιδευτικοί την κρίση, γιατί οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν κατεβάσει αισθητά τις τιμές των παιδικών βιβλίων, για να είναι προσιτές στα παιδιά.
Στο τελευταίο σας βιβλίο «Το τριαντάφυλλο της αγάπης» για παιδιά 5-6 χρονών μιλάτε για το θέμα του θανάτου και της απώλειας. Πιστεύετε ότι τα παιδιά αντέχουν την αλήθεια και κυρίως όσον αφορά σε τέτοια θέματα; Πρέπει να τους δίνεται ωραιοποιημένα;
Ακόμα και τα μικρά παιδιά έχουν μεγάλες αντοχές και μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις, φτάνει οι γονείς να βρουν, ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του κάθε παιδιού, τον τρόπο να τα συμφιλιώσουν με την έννοια της αναπόφευκτης απώλειας και τον κύκλο της ζωής.
Μιλήστε μου λίγο παραπάνω για το βιβλίο αυτό.
Ενα τριαντάφυλλο που χάρισε η γιαγιά στην εγγονή της και όταν μαράθηκε, έπεσαν τα φύλλα του και τα πήρε ο αέρας, έγινε η αφορμή να μάθει η μικρή Μαρκέλλα ότι όλα έχουν ένα τέλος, αλλά αυτοί που αγαπάμε και τους θυμόμαστε ζουν για πάντα στις καρδιές μας.
Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε να γράφετε μετά από τόσα χρόνια;
Η ανάγκη για επικοινωνία με τα παιδιά για να μοιράζομαι μαζί τους σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα.
Τι έχετε κερδίσει από την επαφή σας με τα παιδιά;
Την αγάπη, την εμπιστοσύνη και το θαυμασμό τους και πόσο η ζωντάνια και η δροσιά τους μεταδίδεται και σε μένα και με κρατάει νέα και δημιουργική.
Λίτσα Ψαραύτη: Το τριαντάφυλλο της αγάπης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός