Συνταγή από τον Γιώργο Γεράρδο για την πιο νόστιμη μακαρονάδα με κιμά
Στην Ελλάδα αγαπάμε τα μακαρόνια και σίγουρα λατρεύουμε τα μακαρόνια με κιμά! Όλοι μας έχουμε παιδικές αναμνήσεις με αυτό το φαγητό και θα μπορούσε εύκολα να είναι το αναπληρωματικό εθνικό μας πιάτο.
Η σημερινή συνταγή είναι πολύ νόστιμη και αρκετά θρεπτική καθώς έχει αρκετά λαχανικά. Προτείνω τη χρήση της κρεατομηχανής για το cooking chef της Kenwood, γιατί έτσι μπορείτε να κάνετε μονοί σας τον κιμά με κρέας που έχετε διαλέξει και επίσης περνάμε τα λαχανικά ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος με τον κιμά. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε έτοιμο κιμά και να ψιλοκόψετε τα λαχανικά. Μη φοβάστε το κρασί, το αλκοόλ που περιέχει θα εξατμιστεί και τα παιδιά δεν θα μεθύσουν!
Υλικά για 4 άτομα
500 γραμμάρια μοσχάρι χωρίς κόκαλο σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
1 κολοκύθι
1 κόκκινη πιπεριά
2 κομμάτια σέλερυ
4 σκελίδες σκόρδο
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κονσέρβες ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κουταλιά σούπας πελτέ
3 φύλλα δάφνη
Μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1-2 αστεροειδής γλυκάνισο
Αλάτι, πιπέρι
500 γραμμάρια, 1 πακέτο ζυμαρικά
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη κρεατομηχανή για το cooking chef της Kenwood και περνάμε το μοσχάρι.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά για δέκα περίπου λεπτά, μέχρι σχεδόν να 'αρπάξει'. Το καλό τσιγάρισμα θα του δώσει μια υπέροχη γεύση.
Εν τω μεταξύ, περνάμε και τα λαχανικά από τη μηχανή του κιμά και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και εξατμιστούν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί, και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κρασί.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, τα μυρωδικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ένα ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μια ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Χρειαζόμαστε ένα λίτρο νερό για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικά και αρκετό αλάτι, ώστε στη γεύση να θυμίζει θαλασσινό νερό. Βράστε τα μακαρόνια για δυο λεπτά λιγότερο από ότι γράφει το πακέτο και πριν τα στραγγίσετε, κρατήστε μια κούπα από το νερό τους.
Μόλις σουρώσουμε τα ζυμαρικά, τα προσθέτουμε στη σάλτσα μαζί με μισή κούπα νερό βρασμού. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για ένα λεπτό. Με αυτό τον τρόπο η σάλτσα και όλη η γεύση θα ποτίσει καλά τα ζυμαρικά.
Σερβίρουμε αμέσως σε βαθύ πιάτο με λίγο τριμμένο τυρί. Προτείνω ξερό ανθότυρο ή και παρμεζάνα. Καλή επιτυχία!