Συνταγή για φανταστικό κοτόπουλο σιγομαγειρεμένο σε γάλα, αμύγδαλο και κανέλα από τον Γιώργο Γεράρδο
Σήμερα θέλω να σας προτείνω μια αρκετά πρωτότυπη συνταγή με απλά υλικά που όλοι έχουμε στη κουζίνα μας.
Ίσως σας ακούγεται περίεργο να μαγειρεύετε κοτόπουλο σε γάλα και αμύγδαλο, αλλά πιστέψτε με είναι πραγματικά ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Ουσιαστικά είναι μια συνταγή "αλά κρεμ" αλλά με πολύ "καλά" λιπαρά που δεν έχουν ζωική προέλευση.
Το κοτόπουλο είναι μια πολύ οικονομική και νόστιμη πρώτη ύλη, μια ιδανική πηγή πρωτεΐνης για μικρούς και μεγάλους. Το αμύγδαλο και η κανέλα από την άλλη είναι πραγματικές υπερτροφές, ξεχάστε τα goji berries και άλλα συναφή!
Συνοδεύω το κοτόπουλο με ρύζι που μαγειρεύεται με τη σάλτσα αμυγδάλου και έτσι γίνεται πάρα πολύ νόστιμο.
Υλικά
Για το κοτόπουλο
3 μπουτάκια κοτόπουλου
1 λίτρο γάλα
200 γραμμάρια αμύγδαλο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
1 ξυλαράκι κανέλας
Ξύσμα από μισό λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Για το ρύζι
1 κούπα ρύζι basmati
1 ½ κούπα νερό
½ κούπα από τη σάλτσα του κοτόπουλου
Εκτέλεση
Αν έχετε αμύγδαλα με τη φλούδα τους, το πρώτο βήμα είναι να τα αποφλοιώσετε. Είναι πολύ εύκολο και συνήθως με βοηθά η Κατερίνα.
Βράστε τα αμύγδαλα για 3 λεπτά, παγώστε τα κάτω από κρύο νερό και πολύ εύκολα πιέστε τα από τη μια πλευρά.
Τοποθετούμε τα αμύγδαλα, το γάλα, τα κρεμμύδια και τοπ σκόρδο στο μπλέντερ της κουζινομηχανής Kenwood
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για δυο με τρία λεπτά μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά μας.
Εν τω μεταξύ, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα χωρίς λάδι και από τις δύο πλευρές. Ο μύθος του "θωρακίσματος" δεν ισχύει. Το σοτάρισμα ουσιαστικά μας δίνει μια πιο έντονη γεύση.
Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος, τη κανέλα, τη δάφνη και το λεμόνι.
Αφήνουμε να βράσει, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σχεδόν στο ελάχιστο.
Κάθε πέντε λεπτά ανακατεύουμε ώστε να μη μας "κολλήσει" το φαγητό.
Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο για μια ώρα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και κρατάμε μια κούπα από τη σάλτσα για να φτιάξουμε το ρύζι. Σε αυτό το σημείο, η σάλτσα θα μοιάζει να έχει κόψει, αλλά μην ανησυχείτε καθόλου, είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Αν θέλετε μια πιο κρεμώδη υφή, ξαναχτυπήστε τη σάλτσα στο μπλέντερ της Kenwood, αφού αφαιρέσετε τη κανέλα και τη δάφνη.
Για το ρύζι τοποθετούμε όλα μας τα υλικά σε ένα κατσαρόλι σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε με καπάκι.
Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για δέκα λεπτά χωρίς να το ξεσκεπάσουμε καθόλου, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για πέντε λεπτά ώστε να πιει τελείως τα υγρά του.
Μπορούμε να σερβίρουμε με λίγη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη για το χρώμα!
Καλή επιτυχία!