Συνταγή από το Γιώργο Γεράρδο για λαχταριστές φτερούγες κοτόπουλο με γλυκόξινο ελληνικό Barbeque
Χωρίς ενοχές μπορώ να ομολογήσω πως οι φτερούγες κοτόπουλου είναι από τα αγαπημένα μου σνακ, νομίζω επίσης πως το ίδιο ισχύει και για πολλούς/πολλές από εσάς.
Συνήθως όμως είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά λόγω της πέτσας του κοτόπουλου όπως και σε ζάχαρη λόγω της σάλτσας bbq.
Έχω πειραματιστεί πολλές φορές στη κουζίνα μου προσπαθώντας να μαγειρέψω αυτή τη λιχουδιά και τώρα πια μπορώ να σας προτείνω μια συνταγή που δεν περιέχει ζάχαρη και έχει λιγότερα λιπαρά με τη τεχνική που θα σας εξηγήσω παρακάτω.
Είναι ένα θαυμάσιο και πολύ οικονομικό ορεκτικό, ιδανικό για παιδικά πάρτυ ή και για κινηματογραφικές βραδιές στο σπίτι με φίλους. Θα γλύφουν όλοι τα δάκτυλα τους!
Η σπιτική αυτή σάλτσα BBQ είναι επίσης μια θαυμάσια μαρινάδα για χοιρινό και αρνάκι. Για λόγους οικιακής οικονομίας προτιμώ να αγοράζω τις φτερούγες από το κρεοπωλείο ολόκληρες παρά συσκευασμένες από το super market. Η διαφορά στη τιμή είναι υπερδιπλάσια!
Υλικά
1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου
1 μέτριο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας καπνιστή πάπρικα
1 κουταλιά σούπας σταφίδες μαύρες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές σούπας ξύδι
½ κουταλάκι γλυκού κύμινο
Χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις φτερούγες στη κλείδωση και αφαιρούμε τις άκρες.
Τοποθετούμε τις φτερούγες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Κατόπιν με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος που έχει μαζευτεί, έτσι γλιτώνουμε πολλά από τα λιπαρά που αλλιώς θα καταναλώναμε.
Όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας. Στον κάδο του Multi-mayo της Kenwood τοποθετούμε όλα τα υλικά.
Χτυπάμε για ένα, δυο λεπτά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα.
Αυτό ήταν, σαν παιχνιδάκι!
Αφού αφαιρέσουμε το λίπος από το κοτόπουλο,
Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε καλά,
Και ψήνουμε πάλι για 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!