Τάρτα σφολιάτας με μήλο, σταφίδες και καρύδια. Από τον Γιώργο Γεράρδο και την κορούλα του
Ημερολογιακά τουλάχιστον έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο. Βέβαια ο καιρός κάνει ακόμα τα δικά του και θυμίζει άνοιξη! Αρχίζουμε να βρίσκουμε στη αγορά ωραία και ζουμερά ελληνικά μήλα, αφού μου είχαν λείψει τόσο καιρό, σκέφτηκα να σας κάνω μια τάρτα σήμερα. Το ωραίο επίσης με αυτή τη συνταγή είναι ότι περιέχει ελάχιστη ζάχαρη αφού παίρνει τη γλύκα της από τις σταφίδες, άρα είναι ένα γλύκισμα ιδανικό και για παιδιά!
Φυσικά μπορείτε να τη φτιάξετε πολύ γρήγορα και εύκολα με το Multi-mayo της Kenwood. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφολιάτα ψυγείου ή κατάψυξης και γιατί όχι να την ετοιμάσετε με αχλάδια αντί για μήλα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη για περισσότερη γλύκα.
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
4-5 μήλα
100 γρ Σταφίδες
100 γρ καρύδια
25 γρ βούτυρο
25 γρ άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και κόβουμε τη σφολιάτα στρογγυλή πάνω σε στρογγυλό ταψάκι, περίπου 30 εκατοστών.
Χτυπάμε τα καρύδια στο Multi-mayo.
Καθαρίζουμε τα μήλα και θα βουτάμε αμέσως σε νερό με χυμό από μισό λεμόνι.
Κόβουμε τα μισά μήλα σε λεπτές φέτες και αλέθουμε τα υπόλοιπα στο Multi-mayo μαζί με τις σταφίδες, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη καστανή ζάχαρη αν χρησιμοποιείτε.
Βράζουμε σε ένα τηγάνι το μείγμα για 5-6 λεπτά ώστε να πιει τα υγρά του.
Απλώνουμε το μείγμα μήλου πάνω στη σφολιάτα και αφήνουμε ένα-δυο εκατοστά από την άκρη της.
Τοποθετούμε όμορφα τις φέτες μήλου σε ομόκεντρους κύκλους ξεκινώντας από το κέντρο. Τέλος, Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης λίγο πάνω από τα μήλα. Λιώνουμε το βούτυρο, το περιχύνουμε στην τάρτα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!
Τοποθετούμε το ταψάκι με τη τάρτα στο φούρνο πάνω σε προθερμασμένο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να γίνουν τα μήλα.
Σερβίρεται υπέροχη ζεστή ή κρύα, σκέτη, με παγωτό ή σαντιγί. Καλή επιτυχία!