Λαχταριστά και μελωμένα αλλά τραγανά μελομακάρονα, από τον Γιώργο Γεράρδο!

Μέρες που είναι, σκέφτηκα να σας κάνω ένα λαχταριστό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Φυσικά τα μελομακάρονα είναι το πιο αγαπημένο γλυκό των γιορτών μαζί με τους κουραμπιέδες.

Σε πόσα σπίτια άραγε ψήνονται ταψιά γεμάτα με αυτά τα καλούδια και πόσο όμορφα μυρίζουν οι κουζίνες με τα αρώματα του μελιού, της κανέλας, του ανθόνερου και του αμύγδαλου...
Αυτή η συνταγή είναι όχι μόνο δοκιμασμένη αλλά τη φτιάχνει η μητέρα μου για πάνω από τριάντα χρόνια με άριστα πάντα αποτελέσματα.

Φτιάχνεται πανεύκολα με αγνά υλικά στη κουζινομηχανή της Kenwood σε λίγα λεπτά και αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες θα έχετε τα καλύτερα μελομακάρονα που δοκιμάσετε!

Υλικά
250 γρ αλεύρι φαρίνα
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ ζάχαρη
350 γρ Λάδι, ελαιόλαδο με αραβοσιτέλαιο
150 γρ χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
½ κ.γ baking soda
100 γρ σπασμένο καρύδι για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
3 ξύλα κανέλας
5 γαρύφαλλα
Τις κούπες από το πορτοκάλι

Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το σιρόπι για 6-7 λεπτά και το αφήνουμε να παγώσει.

Τοποθετούμε το γάντζο για ζύμη στη κουζινομηχανή της Kenwood, ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και προσθέτουμε όλα τα στέρεα. Σε ένα λεπτό θα έχει γίνει μια μαλακή ζύμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Πλάθουμε μελομακάρονα σε οβάλ ή στρόγγυλο σχήμα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Με ένα πιρούνι πιέζουμε και κάνουμε ελαφρά σχήματα στα μελομακάρονα.

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά και αμέσως βυθίζουμε τα καυτά μπισκότα στο σιρόπι για 15 δευτερόλεπτα, ή 25 αν τα θέλετε πολύ σιροπιαστά.

Σουρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με το καρύδι.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved