Ένα μεγάλο, λαχταριστό και γιορτινό κέικ, από τον Γιώργο Γεράρδο!
Αυτές τις μέρες, λίγο πριν τις γιορτές γίνονται ετοιμασίες σε όλα τα σπίτια! Κουραμπιέδες αχνίζονται, μελομακάρονα σιροπιάζονται και τελειώνουν σιγά σιγά τα ψώνια για τα δώρα των Χριστουγέννων.
Θέλω σήμερα να σας προτείνω μια υπέροχη συνταγή στο κλίμα των ημερών. Είναι ένα κέικ Πεντανόστιμο, ιδανικό για τις γιορτές, για κέρασμα στο σπίτι ή και για δώρο!
Το καλό με αυτό το κέικ είναι ότι είναι μια ιδανική βάση για πειραματισμούς. Μπορείτε να κρατήσετε τις αναλογίες των βασικών υλικών και να αλλάξετε τα υπόλοιπα υλικά με βάση ότι σας αρέσει ή διαθέτετε! Στη λίστα των υλικών, μέσα σε παρένθεση θα βρείτε προτάσεις για αντικατάσταση υλικών.
Για να το φτιάξετε χρειάζεστε τη κουζινομηχανή της Kenwood και το multi mayo για να τρίψετε τους ξηρούς καρπούς.
Φτιάξτε αυτό το γλυκό αυτές τις μέρες μαζί με τα παιδία σας και όλοι θα γλύφουν τα δάκτυλα τους
Υλικά
300 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμμάρια καστανή ζάχαρη (ή λευκή)
300 γραμμάρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αβγά
100 ml γάλα
200 γραμμάρια αμύγδαλα και φουντούκια (ή καρυδιά, φιστίκια Αιγίνης)
100 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας (ή λευκή σοκολάτα)
Χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι (ή ένα λεμόνι)
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (ή 1 κουταλάκι κανέλα)
Για το γλάσο
75 γραμμάρια τυρί κρέμα (ή βούτυρο)
150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
Για διακόσμηση
100 γραμμάρια αποξηραμένα κράνα (ή σταφίδες, κερασάκια)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί με διάμετρο τριάντα εκατοστών.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο της κουζινομηχανής με το σύρμα για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συστατικά, χτυπάμε τους ξηρούς καρπούς στο multi της Kenwood ώστε να γίνουν σαν χαλικάκι, ξύνουμε το πορτοκάλι, σπάμε τη σοκολάτα.
Όταν το βούτυρο με τη ζάχαρη αφρατέψουν, προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα όσο χτυπάμε, το γάλα και το πορτοκάλι. Σε αυτό το σημείο το μείγμα θα μοιάζει να 'κόβει', άλλα μην ανησυχείτε, μόλις προσθέσουμε το αλεύρι θα γίνει μια ωραία ζύμη.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, το baking powder και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να γίνει μια σφιχτή αλλά και αφράτη ζύμη.
Στρώνουμε τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο.
Αφήνουμε το κέικ να παγώσει καλά και ετοιμάζουμε το γλάσο. Χτυπάμε το τυρί κρέμα και την άχνη στον κάδο της κουζινομηχανής μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα.
Στρώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ με μια σπάτουλα και γαρνίρουμε με τα κράνμπερι. Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!