Σούπα ψητής κολοκύθας βελουτέ με λαχανικά και γιαούρτι, από τον Γιώργο Γεράρδο!
Επιτέλους το φθινόπωρο έκανε την εμφάνιση του αυτές τις μέρες με συννεφιές, βροχές και κρύο. Ευκαιρία λοιπόν να σας προτείνω μια καταπληκτική φθινοπωρινή συνταγή.
Τίποτα καλύτερο από μια σούπα με κολοκύθα που τώρα είναι η εποχή της. Είναι ένα καταπληκτικό λαχανικό, ιδανικό για αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές. Έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι μια άριστη πηγή βιταμίνης Α, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
Η οξύτητα του γιαουρτιού ταιριάζει πολύ με την γλύκα που βγάζει η κολοκύθα και κάνει το πιάτο μας ακόμα πιο όμορφο. Με τη συνταγή που σας δίνω θα σας προκύψει μια μεγάλη γεμάτη κατσαρόλα. Μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη την μισή ποσότητα και θα σας κρατήσει δύο μήνες. Το ράβδο-μπλέντερ Triblade της kenwood είναι ένας ιδανικός σύντροφος για να ετοιμάζετε σούπες βελουτέ και για να γλιτώσετε χρόνο χρησιμοποιήστε τον βραστήρα σας για να ζεστάνετε το νερό.
Υλικά
1 κολοκύθα, περίπου 1 ½ κιλό
2 ξερά κρεμμύδια
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
2-3 σκελίδες σκόρδο
100 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
½ κουταλάκι γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα
Μια κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια την κολοκύθα και τα άλλα λαχανικά.
Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα και ανακατεύουμε μια φορά στη μέση του ψησίματος.
Αφού ψηθούν καλά τα λαχανικά μας, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κύμινο και δυο γεμάτους βραστήρες νερό.
Βράζουμε για δέκα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να παγώσει λίγο και χτυπάμε τη σούπα με το ράβδο-μπλέντερ Triblade της Kenwood ώστε να γίνει αυτό που λέμε βελουτέ. Δοκιμάζουμε για αλάτι και η σούπα μας είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο και μια πρέζα πάπρικα για το χρώμα.
Καλή επιτυχία!