Γρανίτα φράουλα με βανίλια και φρουκτόζη, από το Γιώργο Γεράρδο
Τώρα που διανύουμε τη περίοδο της σαρακοστής βλέπω πολλές συνταγές για νηστίσιμα γλυκά, που μπορεί να μην περιέχουν αβγά ή γαλακτοκομικά, αλλά έχουν πολλές θερμίδες από άλλα λιπαρά ή ζάχαρη.
Κατά τη γνώμη μου είναι ευκαιρία αυτή τη περίοδο να μαγειρεύουμε φαγητά και γλυκά όχι μόνο νηστίσιμα άλλα και πραγματικά υγιεινά.
Η σημερινή συνταγή που σας προτείνω είναι ένα πολύ δροσιστικό παγωμένο γλύκισμα που φτιάχνεται εύκολα, με ελάχιστα υλικά. Δεν έχει καθόλου λιπαρά και φτιάχνεται με γλυκόζη για λιγότερες θερμίδες. Η φρουκτόζη, έχει την ιδία θερμιδική αξία με τη ζάχαρη αλλά είναι πιο γλυκιά και έτσι χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητα σε κάθε συνταγή. Επίσης έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη άρα είναι ιδανική όχι μόνο για παιδιά αλλά και για διαβητικούς.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη φυσικά απλά διπλασιάστε τη ποσότητα σε 100 γραμμάρια. Μια άλλη παραλλαγή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σφηνάκι ούζο αντί για βανίλια, το άρωμα του γλυκάνισου ταιριάζει πολύ με τις φράουλες.
Υλικά
½ κιλό φράουλες
60 γραμμάρια φρουκτόζη
1 βανίλια
Τρόπος Παρασκευής
Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και κόβουμε στη μέση.
Χαράζουμε τη βανίλια και με το μαχαίρι μαζεύουμε τα μαύρα σποράκια.
Βράζουμε για πέντε λεπτά σε μέτρια φωτιά τις φράουλες μαζί με τη φρουκτόζη, τα σποράκια και το κλωναράκι της βανίλιας.
Αφήνουμε να παγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσουν ακόμα πιο πολύ, αφαιρούμε τη βανίλια και πολτοποιούμε το μείγμα στο Multi της Kenwood.
Ετοιμάζουμε τη παγωτομηχανή της Kenwood και καθώς δουλεύει, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα στον κάδο της. Σε 15-20 λεπτά θα έχουμε μια υπέροχη γρανίτα με υπέροχη γεύση φράουλας και άρωμα βανίλιας.
Συντηρούμε στη κατάψυξη για δυο εβδομάδες και αν έχει παγώσει πολύ, αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να μαλακώσει λίγο.
Καλή επιτυχία