Μαρμελάδα σύκο με πραγματική βανίλια, από τον Γιώργο Γεράρδο!
Αυτές τις μέρες μπορούμε να βρούμε στην αγορά τα πιο νόστιμα, ώριμα και οικονομικά σύκα καθώς είναι στο αποκορύφωμα της εποχής τους. Το σύκο είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο φρούτο που εκτιμάται πολύ στο εξωτερικό αλλά στη χώρα μας δε χαίρει της απαραίτητης εκτίμησης.
Μεγάλωσα περνώντας τα παιδικά μου καλοκαίρια στο χωριό και θυμάμαι ότι το τέλος Αυγούστου και η αρχή του Σεπτέμβρη σήμαινε τη θλίψη της προετοιμασίας για την επιστροφή στη πόλη αλλά και τη χαρά του να κόβω κάθε πρωί τα ώριμα σύκα από τα τρία μεγάλα δέντρα που στόλιζαν το σπίτι του παππού και της γιαγιάς.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να εκμεταλλευτείτε τη πληθώρα ώριμων σύκων αν έχετε στην αυλή σας ή τις χαμηλές τιμές που έχουν στην αγορά. Τα σύκα είναι πολύ γλυκά από μόνα τους άρα δε χρειάζονται τόση ζάχαρη για να δέσουν σε μαρμελάδα. Η πραγματική βανίλια τους δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα, το λεμόνι 'κόβει' ευχάριστα τη γλύκα και η συνταγή είναι πού γρήγορη ειδικά με τη χρήση του ραβδομπλέντερ της Kenwood.
Υλικά
½ κιλό φρέσκα σύκα
200 γρ ζάχαρη
200 ml νερό
1 φρέσκια βανίλια
½ λεμόνι, χυμό
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τα σύκα στη μέση χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους.
Χαράσσουμε τη βανίλια στη μέση και με το μαχαίρι αφαιρούμε τους μικρούς μαύρους σπόρους
Σε ένα κατσαρόλι βράζουμε τα σύκα με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το νερό και το λεμόνι για 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις παγώσει λίγο χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ της Kenwood για να διαλυθούν καλά τα σύκα.
Κλείνουμε καλά σε ένα αεροστεγές βάζο και συντηρούμε στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.
Καλή επιτυχία!