Σταφιδόψωμο σόδας από τον Γιώργο Γεράρδο
Ένα από τα αγαπημένα παλιομοδίτικα αρτογλυκίσματα που ακόμα αγαπάμε είναι σίγουρα το σταφιδόψωμο. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη ενός πολύ οικονομικού γλυκού ψωμιού σε δύσκολες εποχές αλλά η νοστιμιά του το έχει κάνει μια διαχρονική νοστιμιά.
Το να φτιάχνουμε ψωμί στο σπίτι ακούγεται χρονοβόρο και μπελαλίδικο αλλά η συγκεκριμένη συνταγή είναι γρήγορη και πανεύκολη. Το γλυκό ψωμί αυτό φουσκώνει με τη βοήθεια της μαγειρικής σόδας και δε χρειάζεται ζύμωμα, άρα χρειάζεται ελάχιστα λεπτά προετοιμασίας για να μπει στο φούρνο.
Η μυρωδιά που θα κατακλύσει το σπίτι σας είναι το κάτι άλλο και θα κάνει τα παιδιά πραγματικά ανυπόμονα να το δοκιμάσουν. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σταφιδόψωμο με λίγο βούτυρο και μαρμελάδα, βουτηγμένο στο καφέ ή το γάλα και φυσικά σκέτο, ζεστό από το φούρνο!
Υλικά
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400ml γάλα
150γρ σταφίδες
3κς νιφάδες βρώμης
3κς μέλι
3κς ξύδι
1κς λιωμένο βούτυρο
2κγ baking soda
1κγ κανέλα
Τρόπος παρασκευής
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε μισή κούπα βραστό νερό για δέκα λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα στέρεα υλικά μας: Το αλεύρι, τη κανέλα, τη σόδα και τη βρώμη.
Προσθέτουμε το μέλι και τις μουλιασμένες σταφίδες αφού πρώτα τις στραγγίσουμε. Αναμιγνύουμε το ξύδι με το γάλα και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε ελαφρά σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα με το μίξερ K-mix της Kenwood και τους αναδευτήρες ζύμης μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να δημιουργηθεί μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με αλευρωμένη λαδόκολλα, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.
Αφήνουμε λίγο να παγώσει και κόβουμε φέτες.
Καλή επιτυχία!