Το πιο νόστιμο κοτόπουλο φούρνου από τον Γιώργο Γεράρδο
Το αγαπημένο οικογενειακό φαγητό πολλών από εμάς είναι το κοτόπουλο φούρνου! Αμέτρητα κυριακάτικα τραπέζια κάθε εβδομάδα έχουν στο κέντρο τους μια πιατέλα με ένα ροδοκόκκινο κοτόπουλο που περιμένει να σερβιριστεί. Μικροί και μεγάλοι το απολαμβάνουν με ή χωρίς πατάτες.
Η κάθε οικογένεια έχει τη συνταγή της που είναι αρκετά παρόμοια με αρώματα ρίγανης, λεμονιού ή κρασιού. Σήμερα θέλω να σας προτείνω μια διαφορετική εκτέλεση, πραγματικά πεντανόστιμη και αρωματική. Περιέχει αρκετό βούτυρο αντί για ελαιόλαδο και κατά συνέπεια δεν είναι η πιο αθώα συνταγή, άλλα πιστεύω πως μια φορά την εβδομάδα μπορούμε να ξεφύγουμε λίγο χωρίς ενοχές. Με τη τεχνική που θα σας δείξω ουσιαστικά γεμίζουμε το κοτόπουλο κάτω από το δέρμα του με βούτυρο και αρωματικά που ετοιμάζουμε εύκολα στο Multi Mayo της Kenwood, έτσι μένει πολύ ζουμερό και μοσχοβολάει!
Αν θέλουμε ψήνουμε πατάτες μαζί με το κοτόπουλο, απλά χρησιμοποιούμε λίγο μεγαλύτερο σκεύος και φροντίζουμε να αλατίσουμε τις πατάτες.
Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 1 ½ κιλό
5-6 σκελίδες σκόρδο
3-4 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
1-2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 γεμάτη κουταλιά σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν
100γρ βούτυρο
½ κγ ρίγανη
1 κγ αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, σπάμε τις σκελίδες του σκόρδου με το πλατύ ενός μαχαιριού και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Τοποθετούμε στο Multi της Kenwood τα μυρωδικά, το σκόρδο, το βούτυρο, τη μουστάρδα, το αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε διακεκομμένα για ένα λεπτό ώστε να διαλυθούν καλά τα υλικά και δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη μάζα. Αν χρειαστεί 'κατεβάζουμε' κάθε τόσο τα υλικά από τα τοιχώματα του Multi.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι.
Με τα δάκτυλα μας μπαίνουμε κάτω από το δέρμα του κοτόπουλου και δημιουργούμε μια τσέπη στο στήθος και τα μπουτάκια του.
Με ένα κουτάλι βάζουμε τη περισσότερη γέμιση μέσα σε αυτή τη τσέπη και με τα χέρια μας φροντίζουμε να απλωθεί παντού.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο μείγμα, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 45 λεπτά σκεπασμένο, κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Καλή επιτυχία!