Μπριάμ φούρνου με ντοματίνια, από τον Γιώργο Γεράρδο
Το μπριάμ ή αλλιώς τουρλού είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό. Τα λαχανικά και οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, ωριμάζουν στον ήλιο, έχουν υπέροχη γεύση και το φαγητό μοσχοβολάει καλοκαίρι.
Σήμερα θα μαγειρέψουμε μια λίγο διαφορετική εκδοχή που είναι πολύ νόστιμη κάθε εποχή του χρόνου. Χρησιμοποιώ μικρά ντοματίνια που είναι αρκετά γλυκά και νοστιμίζουν καταπληκτικά το φαγητό. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα αλλά σήμερα σας δείχνω τη νηστίσιμη εκδοχή αφού πια πλησιάζουμε στη μεγάλη εβδομάδα.
Για αυτό το πιάτο προτιμώ να κόβω τα λαχανικά σε πολύ λεπτές φέτες και για αυτό το λόγο χρησιμοποιώ το ραβδομπλέντερ K-mix της Kenwood που με τον κάδο και το δίσκο κοπής για φέτες είναι ιδανικό και μου γλιτώνει πολύ χρόνο. Φυσικά μπορείτε να κόψετε τα λαχανικά στο χέρι σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται.
Υλικά
3 πατάτες
2 κολοκυθάκια
2 ξερά κρεμμύδια
500γρ ντοματίνια
4 σκελίδες σκόρδο
6κς παρθένο ελαιόλαδο
1κς πελτέ ντομάτας
2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και προσαρμόζουμε το δίσκο κοπής για φέτες στο K-mix.
Κόβουμε τα λαχανικά και τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσαρμόζουμε στον κάδο του K-mix τις λάμες και το χρησιμοποιούμε σαν multi για να πολτοποιήσουμε τις ντομάτες με το πελτέ, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μισό λάδι.
Προσθέτουμε το μείγμα στα λαχανικά μαζί με αρκετό αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μία ώρα.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου τις ζεστές μέρες της άνοιξης.
Καλή επιτυχία!