Καλοκαιρινή Κις Λορέν με ντοματάκια, γραβιέρα και βασιλικό από τον Γιώργο Γεράρδο
Τώρα το καλοκαίρι μας αρέσει να τρώμε πολλά φαγητά χλιαρά ή και κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου. Σήμερα θα σας φτιάξω μια κλασική συνταγή με μερικές διαφορές, θα φτιάξουμε Κις Λορέν με ντοματάκια, γραβιέρα και λίγο βασιλικό. Είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο για γεύμα ή σνακ που τρώγεται ζεστό και κρύο.
Θα δείτε ότι είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, τόσο η γέμιση όσο και η ζύμη που φυσικά είμαι πολύ καλύτερα να τη φτιάχνετε στο σπίτι από το να την αγοράζετε. Για ευκολία χρησιμοποιώ τη κουζινομηχανή Sense Chef της Kenwood και φτιάχνω στον κάδο της τη ζύμη αλλά και τη γέμιση.
Tip. Μπορείτε εκτός από ντομάτες να χρησιμοποιήσετε κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή και μανιτάρια.
Υλικά
Για μια φόρμα τάρτας 28 εκατοστών
Για τη βάση
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ παγωμένο βούτυρο
1κγ αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
300γρ ντοματάκια
4 αβγά
70γρ γραβιέρα
2 φλιτζανάκια του καφέ γάλα
20-30 φύλλα βασιλικού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Προσαρμόζουμε τον αναδευτήρα ‘Κ’ στη κουζινομηχανή.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή και μετά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμα για να δέσει μια μπάλα ζύμης.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με έναν πλάστη ή μπουκάλι ανοίγουμε τη ζύμη σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από τη φόρμα της ζύμης.
Απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα και τη στρώνουμε καλά με τα δάκτυλα μας, στη βάση και στα τοιχώματα. Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και τη παγώνουμε στο ψυγείο για 20-25 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Τυλίγουμε λίγο αλουμινόχαρτο στα τοιχώματα της τάρτας για να μη παραψηθούν και φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά.
Ταυτόχρονα ψήνουμε και τις ντομάτες σε ένα άλλο σκεύος αφού τις έχουμε κόψει στη μέση και πασπαλίσει με λίγο αλάτι.
Ετοιμάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σπάμε στον κάδο της κουζινομηχανής τα αβγά, προσθέτουμε τη τριμμένη γραβιέρα, το γάλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις είναι έτοιμη η βάση της τάρτας, απλώνουμε πάνω της τις ψημένες ντομάτες, το βασιλικό, το μείγμα των αβγών και ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά.
Καλή επιτυχία!