Μακαρονάδα φούρνου: Βήμα βήμα πώς να τη φτιάξετε και τα μυστικά της, από τον Γιώργο Γεράρδο
Νομίζω ότι υπάρχουν ελάχιστοι μεταξύ μας που δεν τους αρέσει μια ωραία μακαρονάδα φούρνου! Ο συνδυασμός των ζυμαρικών με την έντονη σάλτσα ντομάτας και τη κρούστα ψημένου τυριού πραγματικά βγήκε από τον παράδεισο και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Αυτό που έχω παρατηρήσει όμως είναι ότι δεν φτιάχνουμε συχνά αυτό το φαγητό στο σπίτι μας, αλλά κυρίως το παραγγέλνουμε σε κάποιο εστιατόριο. Σήμερα θα σας δείξω πόσο απλό είναι να φτιάξουμε τη πιο νόστιμη μακαρονάδα φούρνου στο σπίτι μας, με φρέσκες ντομάτες, γραβιέρα, βασιλικό και χωρίς να κολυμπάει στο λάδι όπως συχνά γίνεται στις αντίστοιχες μακαρονάδες φούρνου σε εστιατόρια.
Θα χρησιμοποιήσω το πολυμηχάνημα K-mix της Kenwood αφού με τα διάφορα εξαρτήματα του μπορώ να κάνω όλες τις προετοιμασίες για αυτή τη συνταγή!
Υλικά
1 πακέτο ζυμαρικά, ιδανικά πένες
¾ κιλού ώριμες ντομάτες
1-2 ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 μάτσο βασιλικό
5κς παρθένο ελαιόλαδο
1κς πελτέ ντομάτας
100-150γρ γραβιέρα, ή ότι κίτρινο τυρί σας αρέσει
Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο νερό, καλά αλατισμένο για δύο λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στη συσκευασία.
Τρίβουμε τη γραβιέρα στο K-mix και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Προσαρμόζουμε τις λάμες στον κάδο του K-mix και τρίβουμε τα κρεμμύδια.
Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για αλλά 3-4 λεπτά.
Πολτοποιούμε στο k-mix τις ντομάτες με το σκόρδο, το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και μισό λίτρο νερό.
Προσθέτουμε το μείγμα στη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Θέλουμε η σάλτσα να έχει αρκετά υγρά γιατί τα μακαρόνια στο φούρνο θα ‘ρουφήξουν’ πολύ.
Όση ώρα μαγειρεύουμε τη σάλτσα και τα μακαρόνια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψάκι απλώνουμε τα μακαρόνια, περιχύνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Καλή επιτυχία!