Παραδοσιακά μελομακάρονα και συμβουλές για απόλυτη επιτυχία από τον Γιώργο Γεράρδο
Συνεχίζουμε τη σειρά των γιορτινών γλυκών αυτή την εβδομάδα και θα φτιάξουμε παραδοσιακά μελομακάρονα.
Είναι πραγματικά ένα πολύ εύκολο γλύκισμα και είναι κρίμα να τα αγοράσετε έτοιμα. Φτιάξτε τα στο σπίτι με πραγματικό μέλι και θα με θυμηθείτε αφού ο χώρος σας θα μοσχομυρίσει!
Έχω πάρει αυτή τη συνταγή από τη μητέρα μου, περιέχει τη γνώση, την εμπειρία χρόνων και πετυχαίνουν πάντα. Το ιδιαίτερο είναι ότι περιέχουν και λίγο σιμιγδάλι που τα κάνει τραγανά όσο και να τα σιροπιάσετε. Μια συμβουλή είναι να σιροπιάσετε πρώτα 2-3 μελομακάρονα για λίγο διαφορετική ώρα ώστε να δείτε πως τα προτιμάτε. Προσωπικά μου αρέσουν πιο τραγανά παρά μελωμένα αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.
Υλικά
200 γρ αλεύρι φαρίνα
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ ζάχαρη
350 γρ λάδι, ελαιόλαδο μαζί με αραβοσιτέλαιο
150 γρ χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
½ κ.γ baking soda
150 γρ σπασμένο καρύδι για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
3 ξύλα κανέλας
5 γαρύφαλλα
Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το σιρόπι για περίπου 10 λεπτά και το αφήνουμε να παγώσει.
Τοποθετούμε το γάντζο για ζύμη στη κουζινομηχανή της Kenwood, ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και προσθέτουμε όλα τα στέρεα. Σε ένα λεπτό θα έχει γίνει μια μαλακή ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Πλάθουμε μελομακάρονα στο κλασικό σχήμα ή κόβουμε σε σχήμα αστεριού με φορμάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πιρούνι πιέζουμε ελαφρά ώστε να μείνουν γραμμές στην επιφάνεια τους. Με αυτό τον τρόπο θα σιροπιαστούν καλύτερα και θα μείνει το καρύδι πάνω τους.
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά και αμέσως βυθίζουμε τα καυτά μπισκότα στο σιρόπι για 15 δευτερόλεπτα, ή 25 αν τα θέλετε πολύ σιροπιαστά, όχι περισσότερο γιατί μπορεί να διαλυθούν.
Σουρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με το καρύδι.
Καλή επιτυχία!