Αρωματική βασιλόπιτα από τον Γιώργο Γεράρδο
Μια βασιλόπιτα δε θα μπορούσε να λείπει από ένα αφιέρωμα για γιορτινά γλυκά και σήμερα θα σας φτιάξω τη καλύτερη συνταγή και tips για να έχετε απόλυτη επιτυχία! Στην αλλαγή του χρόνου αλλά και για ολόκληρο το Γενάρη κόβονται αμέτρητες βασιλόπιτες στα σπίτια, σε γραφεία και σε διάφορες εκδηλώσεις.
Αντίστοιχα υπάρχουν και πολλές συνταγές: σαν κέικ, σαν τσουρέκι, με πορτοκάλι, με μαστίχα ή με αμύγδαλο. Η εκδοχή που θα σας δείξω σήμερα είναι σχετικά απλή, πολύ αρωματική χωρίς όμως να κυριαρχεί κάποια από τις παραπάνω γεύσεις. Η εκτέλεση της είναι σχετικά εύκολη αρκεί να προσέξετε μερικά σημεία που θα τονίσω παρακάτω.
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε 150γρ αλεύρι με τριμμένο αμύγδαλο ή τα μπαχαρικά με 1κγ κοπανισμένη μαστίχα. Φτιάξτε λοιπόν φέτος τη δική σας βασιλόπιτα, γιορτάστε την αλλαγή του χρόνου και σας εύχομαι ότι καλύτερο για 2017, αλλά πάνω από όλα υγεία και αγάπη!
Υλικά
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ ζάχαρη
250γρ βούτυρο γάλακτος
150ml γάλα
100ml χυμό πορτοκάλι
5 αβγά
2κς μέλι
1 βανίλια
2κγ baking powder
1κγ κανέλα
1κγ ξύσμα πορτοκάλι
1/2κγ μοσχοκάρυδο
Άχνη ζάχαρη και μια κόλλα χαρτί για το γαρνίρισμα
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς , κοσκινίζουμε το αλεύρι, στρώνουμε λαδόκολλα σε μια στρογγυλή φόρμα 28-30 εκατοστών και βουτυρώνουμε καλά.
Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με τη κουζινομηχανή Sense Chef της Kenwood με το σύρμα. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ.
Χτυπάμε στον ίδιο κάδο το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι σε δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Μπορεί να χρειαστεί να ξεκολλήσουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα μια ή δυο φορές.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα όσο χτυπάμε και κατόπιν το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το baking powder, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Χαμηλώνουμε αρκετά τη ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα σε τρεις δόσεις. Σταματάμε το χτύπημα αμέσως μόλις ενωθούν στη ζύμη.
Αφαιρούμε το κάδο, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις και ανακατεύουμε με πολύ απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα γιατί δε θέλουμε να χάσουμε τον αέρα που χτυπήσαμε στα ασπράδια.
Στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να παγώσει και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Γαρνίρουμε όπως μας αρέσει, αλλά προσωπικά χρησιμοποιώ νούμερα που έχω τυπώσει σα στένσιλ. Τα τοποθετώ στη βασιλόπιτα, αχνίζω και τα αφαιρώ με προσοχή.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
Tips.
Όλα μας τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε για αρκετή ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι ώστε να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά.
Ανακατεύουμε πολύ απαλά τη μαρέγκα για να μη χάσουμε τον ‘αέρα’ της
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο και δεν τον ανοίγουμε μέχρι να περάσει ο ελάχιστος χρόνος.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να παγώσει εντελώς πριν τη πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.
Αν έχετε αρκετά μεγαλύτερη φόρμα ή ταψί απλά διπλασιάστε τη δόση.