Λαχταριστή σούπα λαχανικών βελουτέ με χωριάτικο λουκάνικο από τον Γιώργο Γεράρδο
Μου αρέσει πολύ το comfort food και ειδικά τις κρύες βροχερές μέρες του χειμώνα.
Φυσικά, μια ωραία, ζεστή σούπα είναι ότι πρέπει. Σε αυτή τη συνταγή θα ετοιμάσουμε μια πολύ νόστιμη σούπα βελουτέ με χειμωνιάτικα λαχανικά που θα γίνει ακόμα πιο λαχταριστή μαζί με το λουκάνικο! Για μια πολύ βελούδινη υφή καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ δυνατό μπλέντερ όπως αυτό στις φωτογραφίες, το της Kenwood.
Μπορείτε με βάση αυτή τη συνταγή να πειραματιστείτε με λαχανικά ή μυρωδικά που σας αρέσουν και να αντικαταστήσετε το λουκάνικο με σύγκλινο, μπέικον ή και ψητό κοτόπουλο. Ειδικά με το κοτόπουλο θα έχετε ένα πλήρες, πολύ υγιεινό γεύμα!
Υλικά για 4 άτομα
1 ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
2 στικ σέλερι
1 πράσο
1 πιπεριά
½ σελινόριζα
1-2 μικρές πατατούλες
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνη
1-2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα
4-5κς παρθένο ελαιόλαδο
150γρ χωριάτικο λουκάνικο
2-3 ποτήρια νερό
Αλάτι φρεσκοτριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο και αλάτι σε μια κατσαρόλα για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
Εν τω μεταξύ χοντροκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα μυρωδικά, πιπέρι, το ξύσμα και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες.
Σοτάρουμε για 5-6 ακόμα λεπτά ώστε να μοσχομυρίσουν και σβήνουμε με το νερό ή αν θέλουμε, ζωμό λαχανικών ή κότας.
Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και όταν παγώσει λίγο η σούπα τη χτυπάμε στο μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία και βελουτέ.
Η σούπα θα είναι αρκετά πηχτή, αν θέλετε την αραιώνετε με λίγο ακόμα νερό ή ζωμό και προσθέτετε όσο λεμόνι σας αρέσει.
Κόβουμε το λουκάνικο σε λεπτές διαγώνιες φέτες και το σοτάρουμε σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα και αμέσως σερβίρουμε τη σούπα με λίγο ελαιόλαδο και όσο λουκάνικο θέλουμε.
Καλή επιτυχία!