Κοτόπιτα με λαχανικά από τον Γιώργο Γεράρδο
Μερικές φορές μου αρέσει να δοκιμάζω παραδοσιακές συνταγές και να πειραματίζομαι με τα υλικά.
Η κλασική κρεατόπιτα είναι πολύ νόστιμη αλλά αρκετά βαριά. Έτσι λοιπόν έφτιαξα μια διαφορετική εκδοχή με κοτόπουλο και πολλά λαχανικά που δίνουν γεύση χωρίς πολλές θερμίδες. Φτιάξτε τη και εσείς αυτό το σαββατοκύριακο, πραγματικά αξίζει!
Υλικά
1 κιλό κοτόπουλο, περίπου 1 ολόκληρο ξεκοκαλισμένο ή έτοιμος κιμάς
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο, 500γρ
100 γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
100 γρ φέτα ή λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά
2 κρεμμύδια ξερά
2 καρότα
2 κολοκύθια
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσο
1 ντομάτα
1 μελιτζάνα
2 σκελίδες σκόρδο
3 αβγά
½ ματσάκι μαϊντανό,
1 φλιτζανάκι ρύζι Καρολίνα
Αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ρίγανη
Ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε τα φύλλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Περνάμε το κρέας από τη κιμαδομηχανή της Kenwood μαζί με το μαϊντανό και το σκόρδο.
Τρίβουμε τα λαχανικά σε τρίφτη ή με το k-mix της Kenwood.
Σε μία λεκάνη ενώνουμε τον κιμά με τα λαχανικά, σπάμε τη φέτα, προσθέτουμε τα αβγά, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Για να φτιάξουμε τη πίτα, στρώνουμε 3 φύλλα σε ένα ταψί αφού τα έχουμε λαδώσει ή βουτυρώσει. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και μαζεύουμε από πάνω τις άκρες των φύλλων που έχουν περισσέψει. Απλώνουμε και λαδώνουμε άλλα τρία φύλλα πάνω από τη γέμιση και προσεκτικά μαζεύουμε τις άκρες τους κάτω από τη πίτα.
Χαράζουμε ελαφρά τη πίτα σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνουμε για περίπου μια ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.