Ταρτάκια με φέτα, σπαράγγια και ντοματίνια από τον Γιώργο Γεράρδο

Σήμερα θα σας φτιάξω μια πολύ νόστιμη και καλοκαιρινή συνταγή για αλμυρά ταρτάκια που μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά ή και κρύα. Καθώς τώρα είναι στην εποχή τους τα σπαράγγια, είναι ιδανικά για τη γέμιση και δίνουν μια υπέροχη νοστιμιά!

Η ζύμη που θα σας περιγράψω μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές άλλες συνταγές όπως τυροπιτάκια ή Κις Λορέν.
Tip. Μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλους συνδυασμούς τυριών ή να αντικαταστήσετε τα σπαράγγια με πράσα.

Για τη ζύμη
200γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας κρύο νερό
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

Για τη γέμιση
300 γραμμάρια φέτα
300 γραμμάρια πράσινα σπαράγγια, κομμένα σε κομμάτια τριών εκατοστών
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γραμμάρια ντοματίνια, κομμένα ση μέση
3 αβγά
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3κς ψιλοκομμένο βασιλικό
1κς ψιλοκομμένο θυμάρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη ζύμη χτυπάμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη στο Multi της Kenwood για ένα λεπτό μέχρι να μοιάζει με τριμμένο ψωμί.


Εναλλακτικά μπορείτε να τρίψετε το μείγμα και με τα χέρια σας, απλά πρέπει το κάνετε γρήγορα για να μη ζεσταθεί το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αβγό, το νερό και ξαναχτυπάμε για ένα λεπτό μέχρι το μείγμα μας να ενωθεί σε μια σφιχτή ζύμη.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Για τη γέμιση αλέθουμε τα ντοματίνια στο multi, σοτάρουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για πέντε λεπτά, προσθέτουμε τα σπαράγγια και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα πέντε λεπτά. Σε ένα μεγάλο σκεύος τρίβουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτουμε, τα αβγά, τα ντοματίνια, τα σπαράγγια με το κρεμμυδι, τα μυρωδικά, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος μισού εκατοστού. Κόβουμε δίσκους ζύμης και τη πιέζουμε σε μικρές φόρμες για τάρτες ώστε να στρώσει ομοιόμορφα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν. Τοποθετούμε τις φόρμες με τη ζύμη στο ψυγείο για δέκα λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. μοιράζουμε τη γέμιση στις τάρτες και απλώνουμε παντού. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι οι άκρες της ζύμης να ροδοκοκκινίσουν και η γέμιση να σφίξει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved