Ανάποδο κέικ με καραμελωμένα βερίκοκα από τον Γιώργο Γεράρδο

Όπως γνωρίζετε μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω με φρούτα και λαχανικά της εποχής. Έτσι όχι μόνο έχουμε τη καλύτερη δυνατή γεύση αλλά και τις καλύτερες τιμές.

Σήμερα θα σας φτιάξω ένα υπέροχο λαχταριστό ανάποδο κέικ με βερίκοκα. Αυτές τις μέρες μπορείτε να βρείτε στην αγορά όλες τις ποικιλίες βερίκοκων και είναι πολύ νόστιμα.Το κέικ αυτό είναι πολύ απλό στη παρασκευή του, αλλά με τα φρούτα στο πάνω μέρος είναι πολύ εντυπωσιακό!

Tip: Το κέικ αυτό είναι θαυμάσιο και με δαμάσκηνα ή βανίλιες.

Υλικά
Για τα βερίκοκα
15-20 βερίκοκα, όχι πολύ ώριμα
40 γρ. βούτυρο
70 γρ. καστανή ζάχαρη

Για το κέικ
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
140 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
2 κ.γ. Baking powder
Μια βανίλια
Μια πρέζα αλάτι

Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι τους. Σε ένα τηγάνι βράζουμε το βούτυρο με τη καστανή ζάχαρη για πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε τα βερίκοκα, μαγειρεύουμε για άλλα πέντε λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Με το μίξερ της Kenwood χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.

Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια, το baking powder και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κέικ με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε, τοποθετούμε στη βάση τα βερίκοκα με τους χυμούς τους και απλώνουμε από πάνω τη ζύμη του κέικ. Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά. Αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και βγει καθαρή, το κέικ μας είναι έτοιμο. Αφήνουμε να παγώσει, χαράζουμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved