Αμπελοφάσουλα λαδερά με κολοκυθάκια και ανθούς, από τον Γιώργο Γεράρδο
Ένα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά είναι τα λαδερά φασολάκια!
Βέβαια μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο με τα κατεψυγμένα λαχανικά αλλά ειδικά τώρα όλα τα συστατικά είναι στην εποχή τους. Στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε τα καλύτερα και πιο γλυκά αμπελοφάσουλα, ντομάτες και κολοκυθάκια.
Σήμερα θα σας δείξω μια παραδοσιακή συνταγή από το χωριό μου που με τη χρήση του Multi της Kenwood γίνεται πολύ εύκολα.
Επίσης ένα μικρό μυστικό είναι να μαγειρεύουμε σταδιακά τα λαχανικά για σχετικά λίγο χρόνο καθώς έτσι διατηρούνται καλύτερα όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών. Φυσικά όπως όλα τα λαδερά αυτό το φαγητό είναι πεντανόστιμο ζεστό ή κρύο και μπορείτε να το συνοδεύσετε με λίγη φέτα ή και γιαούρτι.
Υλικά
¾ κιλού αμπελοφάσουλα ή άλλα φρέσκα φασολάκια
¾ κιλού ώριμες ντομάτες
4-5 μικρά κολοκυθάκια, ιδανικά με το λουλούδι τους
1 ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
5-6κς παρθένο ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο
Λίγο γιαούρτι ή φέτα για το σερβίρισμα
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το πολτοποιούμε στο multi της Kenwood.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι για 4-5 λεπτά.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις πολτοποιούμε επίσης στο multi.
Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε τη ντομάτα, τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση και τη δάφνη. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για 10 λεπτά όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Πλένουμε καλά τα αμπελοφάσουλα και τα κολοκυθάκια. Κόβουμε τις άκρες από τα φασολάκια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μεγάλα κομμάτια, και σκίζουμε τα λουλούδια αφαιρώντας τους στήμονες γιατί πικρίζουν.
Προσθέτουμε τα φασολάκια στη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για άλλα 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με λίγη φέτα ή γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!