Ασιατικό Cheesecake, το πιο αφράτο και ελαφρύ από τον Γιώργο Γεράρδο
Όλοι μας αγαπάμε το κλασικό cheesecake με τη βάση μπισκότου και το κρεμώδες μείγμα απο τυρί κρέμα, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές γίνεται τώρα τελευταία και το cheesecake αμερικάνικου τύπου που περιέχει αυγά και ψήνεται στο φούρνο.
Σήμερα όμως θα σας δείξω μια εντελώς διαφορετική εκδοχή που συνηθίζεται στην Ασία και ειδικά στην Ιαπωνία. Φτιάχνεται στο φούρνο πάλι με αυγά αλλά τα ασπράδια γίνονται μαρέγκα και δίνουν στο cheesecake μια πολύ αφράτη και ελαφριά υφή.
Για πρώτη φορά σας δίνω μια σχετικά δύσκολη συνταγή που θέλει προσοχή στις αναλογιές και τη τεχνική εκτέλεσης της. Ομως δε χρειάζεται να ανησυχείτε, απλά ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και θα έχετε ενα τέλειο αποτέλεσμα. Για τη μαρέγκα και τη ζύμη νπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μίξερ χειρός αλλά σας προτείνω τη κουζίνομηχανη Sense Chef της Kenwood που με το δυνατό της μοτέρ θα σας βοηθήσει να ετοιμάσετε το γλυκό αυτό σε ελάχιστο χρόνο.
Υλικά
250γρ Τυρί κρέμα
6 αυγά
140γρ ζάχαρη
80ml πλήρες γάλα
60γρ βούτυρο
60γρ αλευρι για όλες τις χρήσεις
20γρ corn flour
1 μόσχο Λέμον, χυμό και ξυσμα ή μισό λεμόνι
1κγ εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμους, χωρίζουμε τα ασπράδια απο τους κρόκους και στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο και τα πλάγια μιας φόρμας για κέικ διαμέτρου 24 περίπου εκατοστών.
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια σε μαρέγκα στον κάδο της sence chef της Kenwood. Οταν αρχίσουν να αφρατεύουν προσθέτουμε τη μισή ζαχαρη και χτυπάμε μέχρι να δέσει μια σφιχτή μαρέγκα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το γάλα σε ενα μπρίκι μεχρι να λιώσει αλλά όχι να βράσει. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ενα μπολ και προσθέτουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το τυρί κρέμα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μοσχολέμονο, τη βανίλια και το ζεστό μειγμα. Χτυπάμε για ενα δυο λεπτά ωστε να ενωθούν καλά τα υλικά, κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους με τη Kenwood σε λειτουργία, και το αλευρι με το corn flour. Συνεχίζουμε το χτύπημα για αλλα δύο λεπτά μέχρι το μειγμα να γίνει λείο χωρίς γρομπαλάκια.
Αφαιρούμε τον κάδο, προσθέτουμε στο μειγμα τη μισή μαρεγκα και ανακατέυουμε απαλά με μια σπάτουλα και κυκλικες κινήσεις. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατευουμε μεχρι να ενωθούν καλά τα υλικά με προσοχή ωστε να μην χάσουμε τον ‘αέρα’ της μαρέγκας.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, την τοποθετούμε σε ενα λιγο μεγαλύτερο ταψί και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με βραστό νερό.
Ψήνουμε το Cheesecake για 18 λεπτά στους 200 βαθμούς, κατόπιν χαμηλώνουμε στους 140 και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα. Κλείνουμε το φούρνο, ανοίγουμε ελάχιστα τη πόρτα και αφήνουμε το κεικ να παγώσει λιγο για άλλη μισή ώρα.
Τελος αφήνουμε το κεικ εκτός φουρνου να παγώσει εντελώς και σερβίρουμε με λιγη αχνη ζάχαρη ή μαρμελάδα φράουλα. Το cheesecake διατηρείται δύο μέρες εκτός ψυγείου ή δέκα μέρες στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!