Κοτόπουλο μαρινάτο στον φούρνο με καλοκαιρινά λαχανικά!
Σήμερα θα πιάσουμε για πρώτη φορά το μεγάλο κεφάλαιο κοτόπουλο. Είναι μια άριστη τροφή με χαμηλά λιπαρά και χαμηλό κόστος, κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.
Μια δυο γενικές συμβουλές που μπορώ να σας δώσω είναι φυσικά η απόλυτη υγιεινή λόγω σαλμονέλας, το καλό μαγείρεμα και αν μπορείτε, προτείνω να χρησιμοποιείτε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. Είναι μεν πιο ακριβό αλλά πολύ πιο νόστιμο και οι κότες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή.
Η σημερινή συνταγή είναι εύκολη, πολύ θρεπτική και υγιεινή για τα παιδιά! Ψήνεται στον φούρνο αρά δεν θέλει την συνεχή προσοχή σας και είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να τρώνε λαχανικά ακόμα και τα πιο «δύσκολα» παιδιά!
Υλικά για έξι άτομα
1 Κοτόπουλο
2 μεγάλα κρεμμύδια
2-3 κολοκύθια
2-3 πιπεριές κόκκινες
500 γρ. μανιτάρια, όποια προτιμάτε
2-3 καρότα
Για την μαρινάδα
1 πρόβειο γιαούρτι 250γρ.
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα Dijon ή ό,τι έχετε
2-3 κουταλιές σούπας μυρωδικά. Δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανός, βασιλικός για παράδειγμα.
2 Σκελίδες σκόρδο
3-4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας Μέλι
Αλάτι, πιπέρι
Ξεκινάμε με την μαρινάδα, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά με το κοτόπουλο. Τα παιδιά μπορούν να μας βοηθήσουν με την μαρινάδα, αλλά είναι καλό να μην πιάσουν το κοτόπουλο ώμο με τα χεράκια τους. Το ιδανικό είναι να μείνει στο ψυγείο με την μαρινάδα μια ήμερα ολόκληρη για να ενωθούν τα αρώματα, αλλά αν δεν έχετε τόσο χρόνο και μια-δυο ώρες αρκούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς και εν τω μεταξύ κόβουμε σε ροδέλες ή κύβους όλα μας τα λαχανικά. Τα τοποθετούμε με ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε το κοτόπουλο με την μαρινάδα του, ανακατεύουμε και ψήνουμε για περίπου μία ώρα. Στην μισή ώρα, ελέγχουμε το ψήσιμο και ανακατεύουμε άλλη μια φορά τα υλικά μας ώστε να ψηθούν καλύτερα. Σερβίρουμε με πιλάφι, σαλάτα ή όποιο συνοδευτικό θέλουμε.
Καλή επιτυχία!