Τα gingerbread cokies είναι τα κατ΄εξοχήν χριστουγεννιάτικα μπισκότα.
Πόσο όμορφα και πόσο γευστικά είναι τα Χριστούγεννα!
Καθόλου τυχαίο το τραγούδι που αναφέρεται σε αυτά ως “The Most Wonderful Time of the Year”.
Μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες μοσχοβολούν τις κουζίνες μας και στολίζουν τα τραπέζια μας.
Εκτός από τα παραπάνω, τα Xριστουγεννιάτικα μπισκότα μου είναι επίσης must κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο σπίτι μου!
Αν δεν τα έχεις φτιάξει ως τώρα, ΠΡΕΠΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις και θα με θυμηθείς!!!
Φέτος λέω να εμπλουτίσω τη λίστα μου για Χριστουγεννιάτικα γλυκά με ακόμα μία συνταγή για μπισκότα.
Αυτά τα υπέροχα, τραγανά και μοσχοβολιστά gingerbread (τζίντζερμπρεντ) μπισκότα γεμάτα από τη γεύση και το άρωμα της κανέλας, του γαρίφαλου και του τζίντζερ είναι μοναδικά. Γεμάτα δηλαδή από το άρωμα και τη γεύση που έχουν τα Χριστούγεννα.
Κι επειδή ξέρω, πως και για σένα πάντα υπάρχει χώρος για μία ακόμα συνταγή για μπισκότα!
Δοκίμασε να τα φτιάξεις σήμερα κιόλας και να τα απολαύσεις οικογενειακώς με τα παιδάκια σου, δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με μια κούπα ζεστό γάλα ή μια κούπα ζεστή σοκολάτα.
Ή ετοίμασε τα και βάλτα σε ένα κουτί με μια όμορφη κορδέλα για να τα προσφέρεις ως δώρο τώρα στις γιορτές.
Να είσαι σίγουρη, πως η χειροποίητη δημιουργία σου θα εκτιμηθεί δεόντως από τον παραλήπτη!
Το βίντεο είναι κατατοπιστικό και θα σας βοηθήσει να δείτε τη διαδικασία παρασκευής αυτών των χριστουγεννιάτικων μπισκότων.
Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.
Με αγάπη
Mamatsita
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 8'
Υλικά
- Υγρά υλικά
- υγρά 85 γρ. βούτυρο
- 90 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 100 γρ. μελάσα
- 1 κρόκο αυγού
- Στερεά υλικά
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κ.σ. κακάο
- 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. τζίντζερ τριμμένο
- 1/2 κ.γλ. κανέλα τριμμένη
- 1/8 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το γλάσο
- 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 1 κ.σ λιωμένο βούτυρο
- 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 1/2 κ.σ. ζεστό νερό
Βήματα
-
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη και τη μελάσα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δώσουν ένα κρεμώδες μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτω τον κρόκο του αυγού αλείφω με το γλάσο.
-
Κοσκινίζω όλα τα στερεά υλικά σε ένα βαθύ μπολ, τα ανακατεύω και τα προσθέτω κουταλιά κουταλιά στο μείγμα με το βούτυρο χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
-
Μόλις τα υλικά δέσουν ελαφρά μεταξύ τους, αφαιρώ τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και την δουλεύω με το χέρι πάνω στον πάγκο της κουζίνας, τον οποίο έχω ελαφρά αλευρώσει.
-
Ζυμώνω μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
-
Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε παχύ φύλλο και τοποθετώ επάνω της τις σφραγίδες. Πιέζω δυνατά έτσι ώστε να αποτυπωθεί στη ζύμη το μοτίβο, αφαιρώ προσεκτικά τη σφραγίδα και με ένα στρογγυλό κουπ πατ, μεγαλύτερο ή ίσο από τη σφραγίδα κόβω το μπισκότο. Αν δεν έχω κουπ πατ, κόβω προσεκτικά με το μαχαίρι.
-
Ένας δεύτερος τρόπος είναι ο εξής: παίρνω μια ποσότητα ζύμης μεγέθους καρυδιού, την πλάθω σε μπαλάκι, τοποθετώ επάνω τη σφραγίδα και πιέζω για να αποτυπωθεί το μοτίβο. Κάνω την ίδια διαδικασία με το κουπ πατ ή το μαχαίρι όπως και στον τρόπο με τον πλάστη.
-
Μεταφέρω τα μπισκότα στο ρηχό ταψί του φούρνου, στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 8-10 λεπτά.
-
Στο μεταξύ ετοιμάζω το γλάσο βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι κι ανακατεύοντας καλά. Το γλάσο θα πρέπει να είναι ρευστό σαν μέλι. Αν είναι πηχτό, αραιώνω με λίγο ακόμα νερό. Αν είναι αραιό, προσθέτω περισσότερη άχνη.
-
Όταν τα μπισκότα είναι έτοιμα κι όσο είναι ακόμα ζεστά τα αλείφω με το γλάσο.