Νηστίσιμο πατσίτσιο ΟΤΚ (ό,τι καλύτερο) που λένε και οι έφηβοι

Mamatsita
Νηστίσιμο πατσίτσιο ΟΤΚ (ό,τι καλύτερο) που λένε και οι έφηβοι

Ναι, είναι τόσο λαχταριστό όσο φαίνεται στη φωτογραφία.

Παστίτσιο, πολυαγαπημένο φαγητό όλο το χρόνο. Θυμίζει Κυριακές και οικογενειακό τραπέζι.

Τι γίνεται όμως την περίοδο της Σαρακοστής; Να το στερηθούμε; Όχι βέβαια, γιατί μπορούμε να το κάνουμε νηστίσιμο. Ο μοσχαρίσιος (συνήθως) κιμάς αντικαθίσταται από κιμά μανιταριών και η μπεσαμέλ γίνεται το ίδιο υπέροχη χωρίς αυγά, με φυτικό βούτυρο και φυτικό γάλα.

Πάρα πολύ νόστιμο παστίτσιο, δοκίμασε το για τις ημέρες νηστείας και είμαι σίγουρη πως θα το σκεφτείς να το ετοιμάσεις και τις υπόλοιπες. Ιδανικό βέβαια αν ακολουθείς μια vegan διατροφή.

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με ♥️ Mamatsita

Pastitsio-Nistisimo-01.jpg

Προετοιμασία: 15'

Eκτέλεση: 20'

Υλικά

Για το παστίτσιο:

  • 500 γρ. Ριγκατόνι
  • 1 κιλό μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ. χυμό ντομάτας
  • 200 γρ. ζωμό λαχανικών
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κ. γλ. ρίγανη – θυμάρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γοχ
  • 1 λίτρο φυτικό γάλα
  • αλάτι – πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 100 γρ. νηστίσιμο mix τυριών

Βήματα

  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τα ριγκατόνι και τα βράζω al dente.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γυαλίσει.
  • Στη συνέχεια προσθέτω το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τα σοτάρω για μερικά λεπτά μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Όταν γίνει αυτό, σβήνω με το κρασί.
  • Στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, αλάτι – πιπέρι και τα μυρωδικά.
  • Σκεπάζω το σκεύος και μαγειρεύω τον κιμά για 20-25 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά της σάλτσας. Στο μεταξύ ετοιμάζω την μπεσαμέλ.
  • Σε μια κατσαρόλα λιώνω το βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι και το ανακατεύω να καβουρντιστεί.
  • Στη συνέχεια προσθέτω το φυτικό γάλα και ανακατεύω διαρκώς μέχρι η κρέμα να σφίξει.
  • Στο τέλος προσθέτω αλάτι – πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
  • Στο σκεύος που χρησιμοποιώ προσθέτω μια γεμάτη κουταλιά από την μπεσαμέλ και την απλώνω.
  • Ρίχνω μέσα τα ριγκατόνι και στη συνέχεια τα σκεπάζω με τον κιμά μανιταριών. Απλώνω από πάνω τη μπεσαμέλ και πασπαλίζω με το mix τυριών.
  • Ψήνω το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 40 -45 λεπτά μέχρι η κρέμα να ψηθεί και να αποκτήσει μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved