Πανεύκολη και νηστίσιμη πατσαβουριαστή πατατόπιτα
Δεν λείπουν οι πίτες από την Σαρακοστή.
Τι λες για μια πανεύκολη, πεντανόστιμη, νηστίσιμη, πατσαβουριαστή πατατόπιτα με φύλλα κρούστας; Δοκίμασε αυτή τη συνταγή. Είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 1 ζωμό λαχανικών
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο (το λευκό μέρος)
- 2 κ.σ άνηθο
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
- 12 φύλλα κρούστας
- λευκό σουσάμι
Διάβασε και δες πώς γίνεται η νηστίσιμη πατσαβουριαστή πατατόπιτα
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτω νερό και φρέσκο ζωμό λαχανικών και βράζω τις πατάτες.
- Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σοτάρω σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να καραμελώσουν. Τους προσθέτω αλάτι και πιπέρι και τα αποσύρω από την φωτιά. Αφήνω τα λαχανικά στην άκρη για μερικά λεπτά να κρυώσουν.
- Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις μεταφέρω σε ένα βαθύ μπολ και τους προσθέτω μία κούπα από το ζωμό τους.
- Τις λιώνω με το πρες πουρέ και στη συνέχεια ρίχνω μέσα τα καραμελωμένα κρεμμύδια και πράσα.
- Προσθέτω άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Λαδώνω καλά τη βάση αλλά και τα πλαϊνά μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενο πάτο και στρώνω τα πρώτα 2 φύλλα κρούστας τα οποία αλείφω με ελαιόλαδο.
- Αλείφω με ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα 4 φύλλα τα οποία τοποθετώ πατσαβουριαστά στην φόρμα.
- Στρώνω τη γέμιση πάνω από τα φύλλα.
- Σκεπάζω τη γέμιση με τα υπόλοιπα έξη φύλλα τα οποία επίσης τοποθετώ πατσαβουριαστά και ραντίζω με ελαιόλαδο, το κάθε ένα ξεχωριστά.
- Τελειώνοντας ραντίζω την επιφάνεια της πίτας με έξτρα ελαιόλαδο και πασπαλίζω με λευκό σουσάμι.
- Ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-35 περίπου λεπτά.
- Όταν η πίτα είναι έτοιμη, την ξεφορμάρω και την αφήνω για μερικά λεπτά να κρυώσει πριν τη σερβίρω.
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Με αγάπη
Mamatsita