Και οι παπαρούνες έχουν τη νοστιμιά τους: Πίτα με παπαρούνες

Mamatsita

Οι παπαρούνες δεν είναι μόνο για το βάζο! Αυτά τα εύθραυστα, ντελικάτα λουλούδια που κοκκινίζουν τους αγρούς την άνοιξη, κάνουν υπέροχες πίτες.

Ναι, ναι καλά διάβασες. Πίτες! Το έμαθα από την μαμά μου, που το έμαθε από την δική της μαμά. Και θυμάμαι πως όταν βγαίναμε να μαζέψουμε χόρτα για να κάνει τις πίτες της, μαζεύαμε πάντα κι ένα ματσάκι παπαρούνες!

Κι αυτό, ήταν η δική μου εύκολη δουλιά. Πιτσιρικάκι όπως ήμουν, δυσκολευόμουν να ξεχωρίσω τα ραδίκια, τους ζοχούς και τις βρούβες.

Ενώ την παπαρούνα... ευκολάκι!

Αφού, μερικές φορές τα δικά μου χόρτα ήταν περισσότερα, από αυτά που χρειαζόταν η μαμά μου για την πίτα της. Δεν χρησιμοποιούσε βέβαια τα όμορφα πέταλα της. Τα φυλλαράκια της μόνο. Αυτά είναι που δίνουν απίστευτη νοστιμιά στις χορτόπιτες και στις σπανακόπιτες! Για αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά σε παπαρούνες, μάζεψε μερικές και εκτός από το βάζο σου, βάλτες και στην πίτα σου!!!

Να κι η συνταγή σπανακόπιτα με παπαρούνες

Υλικά:
½ κιλό σπανάκι φρέσκο
1 ματσάκι παπαρούνα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
4 κ σ ελαιόλαδο
100 γρ. φέτα τριμμένη
200 γρ. κρέμα τυριού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φύλλα ζύμη κουρού
1 αυγό
½ φλ φρέσκο γάλα
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και λίγη ακόμη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Ψιλοκόβεις τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζεις όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη. Ανακατεύεις καλά.
  • Σε ένα μπολ προσθέτεις κι ανακατεύεις το ελαιόλαδο με τα τυριά και στη συνέχεια το ρίχνεις στα χόρτα κι ανακατεύεις πολύ πολύ καλά.
  • Στρώνεις στο ταψάκι ή στην ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσεις, την όποια έχεις λαδώσει, το ένα φύλλο κουρού, απλώνεις τη γέμιση και προσθέτεις φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπόλικο, μην το φοβηθείς!
  • Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάς το αυγό, το γάλα και την γραβιέρα και περιχύνεις μ’ αυτά τα χόρτα.
  • Τυλίγεις ότι φύλλο περισσέψει έξω από το σκεύος σου και μ’ ένα πινέλο λαδώνεις ελαφρά γύρω γύρω.
  • Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις το δεύτερο φύλλο κουρού. Κόβεις λεπτές λωρίδες και τις τοποθετείς πάνω στην πίτα.
  • Λαδώνεις επίσης και πασπαλίζεις με λίγη ακόμη γραβιέρα. Η πίτα σου είναι έτοιμη για ψήσιμο.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι το φύλλο σου να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Το φύλλο που περίσσεψε, φυσικά και δεν το πετάς. Φτιάχνεις πιτάκια-πακετάκια όπως σου δείχνω εδώ στην φωτογραφία, τα αλείφεις με τον κρόκο ενός αυγού και τα πασπαλίζεις με σουσάμι. Έτοιμο και το αυριανό σχολικό κολατσιό!!!

Με αγάπη
MamaTsita

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook

Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το You Tube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved