Μαμαδίστικο γλυκό σταφύλι

Mamatsita

Όταν γεμίζουν οι πάγκοι των μανάβικων σταφύλια, πάντα θυμάμαι την μαμά μου.

Κάθε χρόνο, περί τα μέσα Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, το καρότσι της γέμιζε σουλτανίνες! Πλημμύριζε το σπίτι μας από την μυρωδιά της αρμπαρόριζας και τα γυάλινα βάζα περίμεναν άδεια υπομονετικά στον πάγκο της κουζίνας της.
Η μαμά μου ετοίμαζε το αγαπημένο της γλυκό του κουταλιού που θα «έμενε» μαζί μας τουλάχιστον όλο το χειμώνα.
Γλυκό σταφύλι!!!

Άρεσε σε όλους εμάς αλλά και στους επισκέπτες μας!

Πιο πολύ από όλους όμως άρεσε κι αρέσει στον «Αποστολάκη» της (όπως αποκαλεί τον Mr. Papatsita μου).
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας της και την αισθητή μείωση των αντοχών της, η προτίμηση του γαμπρού της στο γλυκό της, είναι ένας παραπάνω λόγος για να μπαίνει αυτή την εποχή στη κουζίνα, να αραδιάζει στον πάγκο και πάλι τα γυάλινα της βάζα και να στέκεται υπομονετικά πάνω από την κατσαρόλα την ώρα του βρασμού.

Δεν είναι δύσκολη η διαδικασία κι ούτε απαιτεί πολλά υλικά.
Μόνο σταφύλια (φυσικά), ζάχαρη, νερό και οπωσδήποτε αρμπαρόριζα.
«Δίχως αρμπαρόριζα, δεν γίνεται γλυκό σταφύλι!» λέει


Αυτή λοιπόν είναι η συνταγή της κι αν θέλεις να την φτιάξεις κι εσύ θα χρειαστείς:

1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα Κορινθιακή
3 κούπες ζάχαρη
6 κούπες νερό
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα

Πώς θα το φτιάξεις;

«Θα πλύνεις πολύ καλά το σταφύλι και θα αφαιρέσεις από το κοτσάνι του τις ρώγες μία μία.
Θα βάλεις το σταφύλι στην κατσαρόλα και θα προσθέσεις τη ζάχαρη και το νερό.
Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, θα αφαιρείς προσεκτικά τον αφρό που θα δημιουργηθεί. Θα αφήσεις τα σταφύλια να βράσουν για μισή ώρα περίπου. Στα μισά του χρόνου θα ρίξεις μέσα την αρμπαρόριζα. Το γλυκό είναι έτοιμο μόλις δέσει το σιρόπι!»

«Και πως καταλαβαίνεις πως έδεσε το σιρόπι μαμά;»
«Στη μύτη του κουταλιού θα πάρεις λίγο από το σιρόπι. Θα το αφήσεις λίγο να κρυώσει. Για να μην καείς. Θα στάξεις μια σταγόνα στο νύχι του αντίχειρα και θα γυρίσεις το δάκτυλο ανάποδα. Αν η σταγόνα κυλήσει, το σιρόπι θέλει κι άλλο χρόνο. Αν σταθεί, τότε είναι έτοιμο. Σ’ αυτό το σημείο σβήσε την φωτιά και σκέπασε την κατσαρόλα με το καπάκι. Το σκεπάζεις για να πάρει το γλυκό σου πιο σκούρο χρώμα. Να θυμάσαι. Όση περισσότερη ώρα σκεπάσεις το σταφύλι, τόσο πιο πολύ θα σκουρίνει!».

Αυτά μου είπε γεμίζοντας και χωρίζοντας τα βάζα της.
«Ένα για μας, τρία για τον Αποστολάκη! Σ’ αυτή την δόση γιατί έχουμε και συνέχεια».

Να ‘σαι καλά μαμά, να μας το φτιάχνεις για πολλές χρονιές ακόμη!!!

Με αγάπη
Mamatsita

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved