Πολλές φορές όμως οι μπριζόλες μπορεί να φτάσουν στο πιάτο, στεγνές και σκληρές. Σήμερα θα σου δείξω τα κολπάκια μου για ζουμερές και μαλακές, ψητές χοιρινές μπριζόλες.
Ένα από τα μυστικά για μαλακό και νόστιμο ψητό κρέας, είναι και το μαρινάρισμα. Εκτός από το γιαούρτι (που μαλακώνει και νοστιμίζει υπέροχα το κρέας -δες τη συνταγή για φανταστικό κατσικάκι στη γάστρα), μου αρέσει να χρησιμοποιώ και φέτες ντομάτας.
Τώρα μάλιστα, που ξεκινά και η εποχή της υπαίθριας, κατακόκκινης, ζουμερής ντομάτας, είναι ότι πρέπει.
Ένα δεύτερο μυστικό είναι η επάλειψη την ώρα του ψησίματος με αυτή την σούπερ γευστική σάλτσα που θα διαβάσεις πιο κάτω.
Συνοδεύω τις μπριζόλες με ψητές ντομάτες που γίνονται πολύ εύκολα και απλά και που είναι νο στι μό τα τες, αλλά και με ψητά μανιτάρια που ετοιμάζονται εξίσου εύκολα κι απλά και συναγωνίζονται σε νοστιμιά και τις μπριζόλες.
Υλικά
4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
500 γρ φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
4 ντομάτες κομμένες στη μέση
για τη μαρινάδα
1 κ γλ κάρι
αλάτι & πιπέρι
1 ντομάτα
1 σκ. σκόρδο
1 κ γλ ρίγανη
1 κ γλ θυμάρι
2-3 κ σ ελαιόλαδο
για τη σάλτσα
2 κ σ μουστάρδα
1/2 κ σ μέλι
4 κ σ ελαιόλαδο
για τα μανιτάρια
2-3 κ σ ελαιόλαδο
1 σκ σκόρδο
αλάτι & πιπέρι
1 κ γλ θυμάρι
Eκτέλεση:
Ξεκινώ με τις μπριζόλες.
Σ’ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο τοποθετώ τις χοιρινές και τις μαρινάρω με όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Τυλίγω τις μπριζόλες και τις τοποθετώ στο ψυγείο για μία ώρα περίπου*
Στο μεταξύ ετοιμάζω τα μανιτάρια.
Σε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος,απλώνω τα μανιτάρια, προθέτω το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι- πιπέρι και το θυμάρι και τα ανακατεύω απαλά.
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200, για 15΄περίπου.
Πίσω στις μπριζόλες.
Αφαιρώ τις φέτες ντομάτας από το κρέας. Τοποθετώ τις μπριζόλες σε πολύ καλά ζεσταμένη γκριλιέρα**
Ψήνω την μπριζόλα από την μία μεριά, την γυρίζω και αλείφω την επιφάνεια της πλευράς με την σάλτσα που έχω ετοιμάσει με την μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο.
Όταν ψηθεί και η κάτω πλευρά, τότε γυρίζω το κρέας και το αλείφω ξανά.
Όταν οι μπριζόλες είναι έτοιμες, τις μεταφέρω σε πιάτο, τις σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τις διατηρώ ζεστές μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Στο ίδιο σκεύος που έψησα το κρέας, ψήνω για μερικά λεπτά και τις ντομάτες τις οποίες έχω κόψει στη μέση.
Μόλις οι ντομάτες κάνουν μια ελαφριά κρούστα από τη μία πλευρά τις γυρίζω και από την άλλη.
Μεταφέρω τις ντομάτες στην πιατέλα σερβιρίσματος και προσθέτω αλάτι & πιπέρι. Μεταφέρω επίσης και το κρέας και τα μανιτάρια.
Σημειώσεις
1. * Όταν το κρέας είναι λεπτοκομμένο δεν χρειάζεται πάνω από μια ώρα μαρινάρισμα.
Το ίδιο ισχύει και για πιο «άγευστα»κρέατα όπως για παράδειγμα το ψαρονέφρι ή το κοτόπουλο.
2. ** Αν δεν έχεις γκριλιέρα, μην ανησυχείς. Οποιοδήποτε αντικολλητικό φαρδύ σκεύος θα κάνει καλά τη δουλειά του.
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.
Με αγάπη
Mamatsita
Διαβάστε επίσης: