Πεντανόστιμες πέννες ογκρατέν με πέστο και βασιλικό (vid)
Ένα υπέροχο φαγάκι, που μ΄έχει βγάλει πολλές φορές από τον πονοκέφαλο του τι θα φάμε σήμερα.
Λίγο πριν αρχίσουν τα φθινοπωρινά μου μαγειρέματα, εκμεταλλεύομαι τις κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες του Σεπτεμβρίου και τις προσθέτω μαζί με την υπέροχη, άκρως καλοκαιρινή γεύση του πέστο βασιλικό, σε ένα πολύ εύκολο και γεμάτο νοστιμιά ογκρατέν με πέννες ριγέ.
Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτή τη συνταγή.
Είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει !
Υλικά
1 συσκευασία πέννες ριγέ
2 ντομάτες σε ροδέλες
100 γρ. φέτα
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
10 φέτες τυρί του τοστ
(γκούντα ή κασέρι)
για τη σάλτσα
50 γρ. βούτυρο
1/4 κούπας αλεύρι
2 κούπες γάλα
1 κ.σ. πέστο βασιλικό
50 γρ. φέτα θρυμματισμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διάβασε και δες πώς γίνονται οι πέννες ογκρατέν με ντομάτα και πέστο βασιλικό
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει, βράζω τα ζυμαρικά al dente.
- Στο μεταξύ ετοιμάζω την σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το βούτυρο να λιώσει, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω διαρκώς για μερικά δευτερόλεπτα.
- Στη συνέχεια προσθέτω το γάλα, το οποίο έχω βγάλει εκτός ψυγείου για 10 με 15 λεπτά, σταδιακά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι η σάλτσα να πήξει.
Αν η σάλτσα είναι αραιή συμπληρώνω με λίγο ακόμα αλεύρι (1 κ.σ)
Αν η σάλτσα είναι πηχτή, αραιώνω με λίγο ακόμα γάλα (1/4 κούπας) - Αποσύρω τη σάλτσα από την φωτιά και της προσθέτω το πέστο βασιλικό,την θρυμματισμένη φέτα και το πιπέρι κι ανακατεύω καλά.
- Στο μεταξύ έχουν ήδη βράσει οι πέννες. Τις στραγγίζω, τις ξαναρίχνω στην κατσαρόλα και τους προσθέτω την σάλτσα. Ανακατεύω καλά για να πάει η σάλτσα σε όλα τα ζυμαρικά.
- Στρώνω ροδέλες ντομάτας στο πυρίμαχο σκεύος που χρησιμοποιώ, απλώνω την μισή ποσότητα των ζυμαρικών και στη συνέχεια προσθέτω από πάνω τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί αλλά και τις φέτες τυριού του τοστ.
- Μην περιοριστείς με τα συγκεκριμένα τυριά. Απλά χρησιμοποίησε ό,τι τυρί σου βρίσκεται στο ψυγείο.
- Κασέρι, γκούντα, έμενταλ, ρεγκάτο θα δώσουν επίσης νοστιμιά.
- Συνεχίζω την δεύτερη στρώση επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία. Δηλ. ροδέλες ντομάτας, τα υπόλοιπα ζυμαρικά και τα υπόλοιπα τυριά.
- Ψήνω το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια υπέροχη χρυσαφένια κρούστα.
Σημείωση : Η συνταγή μπορεί να ετοιμαστεί με οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό, ή με οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό ολικής αλέσεως
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Με αγάπη
Mamatsita