«Συγγνώμη αλλά η δασκάλα του Β1 λείπει»! Και τώρα τι το κάνεις το παιδί;
Η δασκάλα λείπει: Το παιδί πού πάει;
Νέα σχολική χρονιά, μια πανδημία σε εξέλιξη και τα παιδιά μπήκαν σε πρόγραμμα. Ή μήπως όχι;
Το να συνδυάσεις τη δουλειά σου με την κατάσταση στα δημόσια σχολεία θυμίζει παζλ με 10.000 κομμάτια μετά από ξέφρενο γλέντι με κοκτέιλ. Ούτε έχεις το κουράγιο να φτιάξεις το παζλ, ούτε βλέπεις τα κομμάτια καθαρά.
Στα χρόνια προ covid 19, τότε που εσύ κι εγώ ήμασταν μικρές, το να λείψει, να απουσιάσει, να πρέπει να μην δώσει βρε αδερφέ το παρόν ο δάσκαλος στο σχολείο, ήταν μια ευκαιρία να περάσεις μερικές ώρες στο διπλανό τμήμα, να κάνεις κανονικά τα μαθήματά σου και σίγουρα όχι να επιστρέψουν οι γονείς σου από τη δουλειά.
Στα χρόνια του covid19, η κατάσταση μπλέκεται με τρόπο που θυμίζει λαβύρινθο. Γιατί είναι πολύ ωραίο το να ξεκινάς για το γραφείο στην ώρα σου, να ετοιμάζεις το παιδί για το σχολείο και μπουμ, στην πόρτα να μαθαίνεις με μια λιτή ανακοίνωση πως η δασκάλα στο τμήμα σου θα λείψει.
10 πράγματα που ακούει κάθε μαμά την πρώτη εβδομάδα με ανοιχτά σχολεία
Working mom oh shit
Η κατάσταση δυσκολεύει ότι οι γονείς που δεν εργάζονται, δεν διαμαρτύρονται και πολύ καλά κάνουν μεταξύ μας. Πιέζονται αλλά σκέφτονται πως μια μέρα είναι θα περάσει. Εσύ πάλι πιέζεσαι γιατί δεν ξέρεις τι να κάνεις.
Το παιδί στο γραφείο είναι δύσκολο να το φέρεις. Αν έχεις έναν καλό εργοδότη, θα καταλάβει το πρόβλημά σου κι εσύ θα κάνεις τον σταυρό σου που η τύχη σε έφερε στη δουλειά αυτή. Αν το σχολείο σου δώσει την επιλογή μετά από καυγά να παραμείνει το παιδί στο σχολείο, η τύχη του είναι η εξής: Στα χρόνια του covid το παιδί δεν θα μεταφερθεί σε άλλο τμήμα, θα παραμείνει σε ένα γραφείο μόνο ή παρέα με 1, το πολύ 2 παιδιά που δεν θα έχουν καταφέρει να βρουν οι γονείς τους εναλλακτική και θα περιμένει στωικά να περάσουν οι ώρες, ενώ επιβλέποντες δάσκαλοι θα αναλάβουν τον ρόλο του επιτηρητή.
Αυτό για ένα παιδί δημοτικού είναι τιμωρία.
Σκέψου σε όλο αυτό την πάλη που κάνει η εργαζόμενη μαμά μέσα της, όταν πρέπει να σκεφτεί αν θα αφήσει το παιδί στην κατάσταση αυτή, ειδικά αν η δουλειά της δεν επιτρέπει κάποια άλλη κίνηση στο παζλ αυτό.
Κάρτα covid 19- παιδιά στο προαύλιο = Σημειώσατε Χ!
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε ένα ακόμα φαινόμενο στα σχολεία. Όχι σε όλα, αλλά σε αρκετά. Οι γονείς άφησαν ανέμελοι τα παιδιά στην πόρτα, οι δάσκαλοι έλεγξαν τις σχολικές κάρτες για τα self tests μισή ώρα αργότερα και πολλοί γονείς που είχαν ήδη φτάσει στη δουλειά τους, δεν ήξεραν την αλλαγή στις μέρες που έπρεπε να κάνουν το τεστ.
Αν το τεστ είχε γίνει Κυριακή όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά και όχι Δευτέρα, οι γονείς καλούνταν στο σχολείο να παραλάβουν τα παιδιά. Πριν λίγες ημέρες, τουλάχιστον 20 παιδιά σε ένα σχολείο, περίμεναν τους γονείς να καταφτάσουν να τα παραλάβουν για μια λάθος ημερομηνία.
Στις παραπάνω εξισώσεις, δεν θα προσθέσουμε τις πιθανές ασθένειες εκπαιδευτικών, το δικαίωμά τους στην απεργία ή την άδεια και φυσικά δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς αν πρέπει να λείψουν έκτακτα. Η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη ενημέρωση των γονιών θα ήταν τουλάχιστον σωτήρια.
Το να υποθέτουμε πως πίσω από κάθε δάσκαλο που θα απουσιάσει, υπάρχει μια γιαγιά, ένας παππούς ή μια δουλειά που δεν μας περιμένει, είναι από μόνο του καταδίκη για κάθε γονιό.
Αν πάλι σκεφτούμε τις ιώσεις και τις τηλε- εκπαιδεύσεις που παραμονεύουν και φέτος, μπορούμε οριστικά να τα βάψουμε μαύρα. Από την άλλη, είναι ακόμα Σεπτέμβριος και μπορούν και φέτος να γίνουν θαύματα, στο σχολείο και έξω από αυτό!
Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/