Να μπλέξει κανείς με τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου του; 4 μαμάδες που «έμπλεξαν» μας απαντούν
Να μπλέξει κανείς με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του ή θα μπλέξει; Να βγει μπροστά; Να κάνει έργο για τον χώρο που μεγαλώνουν τα παιδιά του; Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει μέλος ενός Συλλόγου που είναι η φωνή των γονιών; Ρωτήσαμε και μάθαμε.
Με μπαμπά στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου σε ένα προάστιο της Πάτρας όπου μεγάλωσα με εκδηλώσεις και ένα συναπάντημα καλοκαιρινό που άφησε εποχή, με παρουσία σε διαγωνισμούς χορού και με την είσοδο παράλληλων δράσεων εντός του σχολείου τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα -πράγματα που φάνταζαν αδύνατα πριν 30 χρόνια- από νωρίς μπήκα σε διαδικασία να ψάξω, να ακούσω και να μάθω: Τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει ένα μέλος συλλόγου; Να μπλέξει κανείς ή να μην μπλέξει; Ρωτήσαμε τέσσερις γυναίκες που έκαναν τη συμμετοχή τους στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων έμπνευση και μάθαμε τι πρέπει να έχει ένας γονιός που θα μπει στο ΔΣ του σχολείου του.
Βαλαμούτη Ισαβέλλα Γραμματέας Συλλόγου Γονέων 6ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα
Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Συλλόγου Γονέων 6ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, η γραμματέας του Συλλόγου, Ισαβέλλα Βαλαμούτη μας απαριθμεί: Δωράκια καλωσορίσματος στα παιδιά της πρώτης τάξης του Δημοτικού και απογευματινές δραστηριότητες κάθε Παρασκευή και Σάββατο με εξειδικευμένους δασκάλους για τα παιδιά, όπως Zumba, σκάκι, ρυθμική, παραδοσιακοί χοροί, τένις, πινγκ-πονγκ, χορωδία, ζωγραφική, καράτε, κιθάρα, φλογέρα, χαρακτική, κόμικς, θεατρικό παιχνίδι, πραγματοποίηση ετήσιας φωτογράφισης όλων των μαθητών του σχολείου και σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής από κάποια οικογένεια-ανάληψη των εξόδων από τον σύλλογο, διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου Bazaar, παρουσίαση απογευματινών δραστηριοτήτων, θεατρικής παράστασης λαμβάνοντας την άδεια του Δήμου μας για χρήση του χώρου του κινηματοθέατρου Λουΐζας, αποστολή στις τάξεις του Άγιου Βασίλη να μοιράσει διάφορα καλούδια στα παιδιά, στολισμό όλων των εισόδων των τάξεων με Χριστουγεννιάτικους πίνακες από την εικαστικό του συλλόγου, συντονισμό με τους γονείς για την παροχή βασιλόπιτας σε κάθε τμήμα. διοργάνωση μονοήμερης εκδρομής σε οργανωμένο κατασκηνωτικό camp στην Κόρινθο και άλλα τόσα που θα χρειαζόμασταν ένα ξεχωριστό άρθρο για να τα αναφέρουμε.
Τι πρέπει να έχει ένας γονιός που θα ασχοληθεί με έναν σύλλογο;
Αρχικά, η δυσκολία έγκειται στο θέμα χρόνου ο οποίος είναι αρκετά περιορισμένος σε όλους μας πλέον και οι ανάγκες του συλλόγου κυρίως για θέματα που προκύπτουν έκτακτα είναι αυξημένες. Επίσης, χρειάζεται να είσαι αρκετά οργανωτικός και να επεμβαίνεις έγκαιρα όπου δύναται. Ακόμη, χρειάζεται μια αναζήτηση και ενημέρωση από δραστηριότητες που πραγματοποιούν άλλα σχολεία, να συζητάς με τους γονείς και να συνεργάζεσαι γιατί όλοι έχουν όμορφες ιδέες και είμαι της άποψης πολλά μυαλά πολλές προτάσεις και σκέψεις. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στην πρόοδο και δεν παραμένουμε προσκολλημένοι στις δράσεις προηγούμενων συλλόγων. Γενικότερα ένας γονιός θα πρέπει να κατέχει δεξιότητες συνεργασίας ,προσφοράς, αναζήτησης, θέλησης, εποικοδομητικών συζητήσεων και όρεξη για αυτό που έχει αναλάβει.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορέσεις να εξισορροπήσεις το οικονομικό κομμάτι με τις παροχές του συλλόγου. Να μπορείς δηλαδή να κάνεις δράσεις χαμηλού κόστους ή δωρεάν, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά και ταυτόχρονα αυτό που θα πραγματοποιηθεί να είναι ενδιαφέρον και να προσφέρει τις πιο όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά.
Γιατί αξίζει;
«Γιατί αξίζει να παλεύεις για τα παιδιά. Εγώ προσωπικά θα είμαι πάντα δίπλα στα παιδιά, σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, γιατί σε κάθε ηλικία ένας σύλλογος γονέων μπορεί να προσφέρει το δικό του λιθαράκι στην επάνδρωση του οικοσυστημικού μοντέλου της εκπαίδευσης, το οποίο προάγει τη συνεργασία οικογένειας-σχολείου- κοινότητας.
Βαλαμούτη Ισαβέλλα Γραμματέας Συλλόγου Γονέων 6ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα. Εκπαιδευτικός προσχολικής ηλικίας- Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α Ειδική παιδαγωγός
Ασημίνα Σοφικίτη Γερακίτη, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
1ου Δημ.Σχ. Κρανιδίου
«Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Αυτό που λες «Να μπλέξω ή θα μπλέξω». Και αποφασίζεις να εμπλακείς, να αφιερώσεις λίγο απο τον ελεύθερο χρόνο σου, που πάντα καταλήγει να είναι αρκετό έως και πολύ», μας τονίζει η Άση και εξηγεί:
Γιατί αν πραγματικά θες να ασχοληθείς με τη σχολική ζωή των παιδιών σου και των συμμαθητών τους, αφιερώνεις περισσότερο χρόνο από όσο μπορούσες να φανταστείς στις δράσεις του Συλλόγου Γονέων.
3 πράγματα είναι τα βασικά και καθορίζουν την απόφαση σου να ασχοληθείς με τους Συλλόγους Γονέων.
Ο 1ος παράγοντας, που πρέπει να ελέγξεις πριν αποφασίσεις να εργαστείς για έναν Σύλλογο, είναι ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσεις σε αυτόν. Γιατί πραγματικά πρόκειται για εθελοντική μεν απασχόληση με ανταμοιβή τα χαρούμενα παιδιά του Σχολείου.
Ο 2ος είναι να έχεις διάθεση να δουλέψεις ομαδικά. Δεν είσαι μόνος. Έχει και άλλα μέλη με τα οποία πρέπει να συνεργαστείς αρμονικά, τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στις δράσεις του Συλλόγου.
Το «εγώ» παραμερίζεται, το «εμείς» ενισχύεται.
Ο 3ος και καθοριστικός παράγοντας είναι η στοχοπροσήλωση. Η αφοσίωση στους στόχους που βάζεις και η επιθυμία σου να τους πραγματοποιήσεις παρά τα οποια εμπόδια μπορεί να συναντήσεις. Οι εξωτερικοί παράγοντες σίγουρα παίζουν το δικό τους ρόλο, αλλά ένας Σύλλογος πρέπει να είναι προσηλωμένος σε αυτά που θέλει να κάνει και με επιμονή, προσπάθεια κ αφοσίωση, θα τα καταφέρει.
Αν αξίζει; Και με το παραπάνω!
Στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, είχα 3 παιδιά να νοιάζομαι. Στο τελείωμα της βρίσκομαι με άλλα 180+, γεμάτη και χαρούμενη με όσα μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε, μαζί με την Ελένη Δ., τη Μάντω Ε., τη Μαριλένα Τ., την Ιωάννα Τ. & τη Χρυσούλα Τ., ως μέλη του Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου. Υπάρχει και θα υπάρχει, μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των συνθηκών της μαθητικής ζωής σε ένα Σχολείο και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και αποτελεσματικά.
Αρκεί...Να κοιτάς πάντα εκεί που θες να πας! Και θα πας!
Ασημίνα Σοφικίτη Γερακίτη, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
1ου Δημ.Σχ. Κρανιδίου
Αλεξάνδρα Μπάκα, Γενική Γραμματέας 13ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου
Για να ασχοληθεί ένας γονιός με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων σίγουρα θα πρέπει να έχει όρεξη και μεράκι. Να θέλει να κάνει πιο ενδιαφέροντα και ίσως και καλύτερο τον μικρόκοσμο που ζουν τα παιδιά του καθημερινά. Να έχει χρόνο να διαθέτει και φυσικά πολύ μεγάλη υποστήριξη από τον μπαμπά/τη μαμά της οικογένειας γιατί οι ώρες που θα χρειαστεί να τρέχει για τον Σύλλογο θα είναι πολλές! Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορείς να βρεις κοινά σημεία επαφής και να συνεργαστείς, με ανθρώπους που, μέχρι τη στιγμή που θα μπεις στον Σύλλογο, σου είναι άγνωστοι. Αξίζει όμως κάθε λεπτό, κάθε κούραση, κάθε ατελείωτο ΔΣ, κάθε ξενύχτι προετοιμασίας για την επικείμενη γιορτή γιατί όλα γίνονται για τα παιδιά μας, για να δεις την έκπληξη και τα χαμόγελα ευτυχίας στο πρόσωπό τους κάθε φορά που οι τρελές ιδέες του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων γίνονται πράξη!
Αλεξάνδρα Μπάκα, Γενική Γραμματέας 13ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου
https://www.facebook.com/goneis13ou
Ζωή Φράγκου, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Γονέων 4ου Γελ Γλυφάδας
Ο εθελοντισμός, η προσφορά στο συνάνθρωπο, μέσα από θεσμοθετημένα όργανα, στη προκείμενη περίπτωση οι Σύλλογοι γονέων είναι στάση και φιλοσοφία ζωής. Πολλοί μπορούν να εκλεγούν, όμως αυτοί που παράγουν έργο έχουν ισχυρό το αίσθημα της προσφοράς, ακεραιότητα χαρακτήρα, μέτρο και όρια, ομαδικό πνεύμα, ενσυναίσθηση, αρχές, αξίες και δυναμικότητα προς όφελος των σχολικών κοινοτήτων χωρίς φυσικά προσωπικές εγωιστικές βλέψεις ανάδειξης και κομπασμού. Οι σύλλογοι οφείλουν να προάγουν πολιτισμό σε αγαστή συνεργασία με τη σχολική κοινότητα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη του στόχου που αξίζει τα πάντα ,είναι το χαμόγελο των παιδιών, γονέων και δασκάλων!
Ζωή Φράγκου, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Γονέων 4ου Γελ Γλυφάδας
https://www.instagram.com/syllogos_1o_dimotiko_kranidi
Τι χρειάζεται λοιπόν; Υπάρχουν κοινά σε όλες τις γυναίκες που μιλήσαμε.
Το ενδιαφέρον για το καλό όλων των παιδιών- όλων των παιδιών του σχολείου.
Το εγώ που παραμερίζεται. Γίνεσαι μέλος όχι για να πάρεις τα credits αλλά για να μάθεις να συνεργάζεσαι, να αφουγκράζεσαι, κυρίως τους γονείς.