Οι μοναδικές 2 λέξεις που πρέπει να πεις σε κάθε μαμά που παλεύει να τα προλάβει όλα

Άκουσα πρόσφατα το αμίμητο από έτερη μαμά: «πάντα εσύ βγαίνεις να τα καταφέρνεις όλα ενώ εμείς δεν προλαβαίνουμε». Λες και το να καταφέρνεις να τα βγάλεις πέρα είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε; Λες και το να καταφέρνουμε με ένα - δύο - τρία παιδιά είναι κάτι που το καταφέρνουμε αβίαστα.Σοβαρά τώρα;

Οι μοναδικές 2 λέξεις που πρέπει να πεις σε κάθε μαμά που παλεύει να τα προλάβει όλα

Δεν θα ξεκινήσω από το τώρα, το δέκα χρόνια μαμά, το δέκα χρόνια μετά. Θα πάω σε εκείνο το δέκα χρόνια ακριβώς πριν, όταν ήμουν με ένα μωρό- που λαχταρούσα πολύ- στο σπίτι, άϋπνη και χωρίς να ξέρω πού πατάω και πού βρίσκομαι. Με βλέπω και σε κάτι φωτογραφίες με εκείνο το πανέμορφο μωρό μου αγκαλιά και δεν με θυμάμαι, μην σου πω δεν με αναγνωρίζω καν.

Με θυμάμαι και εκείνη την πρώτη φορά που βγήκα βόλτα χωρίς το μωρό - και γύρισα στα 45 λεπτά γιατί το μωρό ήθελε να θηλάσει και δεν έπαιρνε με τίποτα κανένα μπουκάλι εκείνο το γάλα που με τόσο κόπο είχα αντλήσει με το θήλαστρο - και έσπευσαν με καλή πρόθεση τουλάχιστον 20 διαφορετικές μαμάδες να μου δώσουν από μία διαφορική συμβουλή και πραγματικά δεν μπορούσα από την κούραση να αφομοιώσω καμία απολύτως συμβουλή.

Κι ύστερα έγινα ξανά μαμά, και ήξερα πώς να πατάω πιο γερά στα πόδια μου και με βλέπω στις φωτογραφίες με τα δύο μωρά αγκαλιά και με θυμάμαι και με γνωρίζω και με θαυμάζω σήμερα που τότε τα έβγαλα πέρα. Αλλά συμβουλές στις νέες μαμάδες δεν δίνω.

Και τις σκέφτομαι αυτές τις γυναίκες που γίνονται μητέρες αυτή την τρελή εποχή του Insta-momming που από τη μια είναι τόσο εύκολο να γκουκλάρεις «γιατί τα κακάκια του τριών μηνών μωρού μου είναι μαλακά» και να σου απαντήσει ακόμα κι ένας παιδίατρος από το Τέξας με σπουδές στο Χάρβαρντ αλλά από την άλλη είναι τόσο δύσκολο να φιλτράρεις ποιο μαμαδο- trend στο Tik Tok λειτουργεί και ποιο είναι μούφα.

Όλη μέρα, κάθε μέρα, βλέπεις στο feed σου συμβουλές για νέα προϊόντα, βλέπεις μαμάδες να φτιάχνουν εκπληκτικά ταπεράκια και φτάνεις να νιώθεις ανεπαρκής.

Και δεν το βάζεις κάτω. Παλεύεις και μπορεί η μαμά σου να είναι μακριά για να σου φτιάξει το φαγητό για την επόμενη ημέρα ή να σου πάρει τα παιδιά από το σχολείο.

Και αλήθεια ξέρεις πόσο απογοτευτικό είναι να έχει κολλήσει η Εθνική και να φτάσεις 5 λεπτά καθυστερημένη να παραλάβεις τα παιδιά και να σου λένε - τα παιδιπά σου πως πάλι άργησες μαμά. Πιθανότατα δεν το ξέρεις γιατί μπορεί να είσαι τυχερή και να υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων να σε βοηθούν.

Και σκέφτομαι κι εσένα που δουλεύεις ώρες πολλές και δεν έχεις βοήθεια για τις δουλειές στο σπίτι, κάποιον να σου σιδερώσει τα ρούχα, να σου καθαρίσει, για να έχεις εσύ μόνο τις διαδρομές των παιδιών από τις ξένες γλώσσες στις δραστηριότητες και πίσω.

Και λέω «μπράβο» και σε εσένα που μπορεί να έχεις όλη τη βοήθεια του κόσμου αλλά βρίσκεις τρομακτικά δύσκολη την Ιστορία και τα Μαθηματικά της Ε Δημοτικού αλλά παριστάνεις πως τα καταλαβαίνεις στο ακέραιο και εξηγείς τη Στάση του Νίκα με τέτοια σιγουριά που θα σε ζήλευε και ιστορικός.

Στην είπαν; Δεν ξέρουν πόσο κόπιασες και σήμερα!

Και για όλες εκείνες τις μαμάδες εκεί έξω που σε έκαναν να νιώσεις άσχημα και στην «είπαν» επειδή προλαβαίνεις και τα καταφέρνεις με τα παιδιά, με ή χωρίς βοήθεια, θυσιάζοντας πολλά, θα σου πω να μην σκας.

Κι αν δεις μια μαμά που παλεύει και προλαβαίνει και τα βγάζει πέρα, 2 λέξεις μόνο να πεις: «Σε νιώθω».

Είναι μια πρόταση δύο λέξεων που εκφράζει τόσα πολλά: ξέρω τι περνάς, δεν είσαι τρελή. Δεν χρειάζονται συμβουλές οι μαμάδες που τρέχουν, που δουλεύουν, που οργανώνουν πάρτι, που πάνε από δραστηριότητα σε δραστηριότητα. Δεν χρειάζεται ούτε και να τις πικάρεις για τον αγώνα τους.

Ενσυναίσθηση χρειάζονται. Κάποιον να αναγνωρίσει πως παλεύουν και να τους πει «μπράβο, θα ήθελα να τα καταφέρω κι εγώ όπως εσύ» κι αυτό το «Σε νιώθω», είναι από μόνο του δυνατό.

Δεν υπάρχει κρίση στο «σε νιώθω».

Δεν λέει πουθενά, ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα ή χειρότερα, δεν λέει πουθενά ότι άλλες γυναίκες περνάνε πιο δύσκολα ή πιο ευχάριστα. Δεν λέει πουθενά πως δεν πρέπει να γκρινιάζεις επειδή έχεις μόνο ένα παιδί ή πως δεν πρέπει να γκρινιάζεις επειδή έκανες τέσσερα παιδιά. Δεν σου σηκώνει το δάχτυλο να σου πει πως σε λίγο τα παιδιά σου θα είναι έφηβοι και μετά θα φύγουν από το σπίτι και θα μείνεις μόνη.

Κι όταν πεις ή δεχτείς το σωτήριο «σε νιώθω», πες ένα «ευχαριστώ» κι είναι αρκετό.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved