Γιορτάστε το Halloween με τη μέθοδο Montessori

Γιορτάστε το Halloween με δημιουργικές δραστηριότητες Montessori.

Πέγκυ Τζάννε
Γιορτάστε το Halloween με τη μέθοδο Montessori
Bigstock

Λατρεύω το Halloween και ό,τι περιστρέφεται γύρω από αυτό: κολοκύθες, μαγισσούλες, φαντασματάκια και μαύρες γάτες. Επίσης, εδώ και μια δεκαετία συμβαδίζω με τη μοντεσσοριανή παιδαγωγική τόσο στο σπίτι μου όσο και στα εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία βρίσκομαι. Halloween, λοιπόν, και Μοντεσσόρι.

Τρόποι να προσεγγίσετε το Halloween μέσα από τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Μπορούν άραγε αυτά τα δύο να συνυπάρξουν; Μα φυσικά και μπορούν! Βλέπετε, οτιδήποτε υπάρχει στη ζωή μας είναι η πραγματικότητα και η καθημερινότητά μας και οφείλουμε να το σεβαστούμε και να του δώσουμε μια ευκαιρία χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι και απόλυτοι. Στην περίπτωση μου, μάλιστα, δεν πρόκειται απλώς για μία ευκαιρία, μιας και η τρομακτική αυτή γιορτή και το έθιμο με τις κολοκύθες με κάνουν να αδημονώ! Έτσι, κατά κάποιον τρόπο μπορώ να πω ότι στην οικογένειά μας προσαρμόσαμε τον εορτασμό του Halloween στα μέτρα μας και τώρα μιλάμε για μια γιορτή που εναρμονίζεται απόλυτα με τη μοντεσσοριανή παιδαγωγική.

halloween-montessori.jpg

Εμείς εξυμνούμε τον φθινοπωρινό αυτόν μήνα διακοσμώντας τον χώρο με κολοκύθες και οτιδήποτε άλλο θυμίζει την εποχή του Φθινοπώρου. Σκαλίζοντας τις κολοκύθες μας η ανατομία του εσωτερικού του πορτοκαλοκίτρινου λαχανικού είναι αναπόφευκτη και έτσι, μας δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα μέρη της μορφολογίας του.

Kid-Friendly σκάλισμα κολοκύθας - Tips, εργαλεία και συμβουλές

Συλλέγουμε τους σπόρους, ώστε στη συνέχεια να τους φυτέψουμε και εκμεταλλευόμαστε τα κομμένα κομμάτια του ψαχνού της μαγειρεύοντας μια φθινοπωρινή λιχουδιά. Τέλος, μιλάμε για τη διατροφική αξία της κολοκύθας, αλλά και τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Και βέβαια από το σπίτι μας δε λείπει και η ανάλογη διακόσμηση. Κεράκια σχηματισμένα σε φαντάσματα, σκαλισμένες κολοκύθες και χρωματισμένες με διάφορα σχέδια, γιρλάντες από νυχτερίδες και αράχνες είναι μέσα στη λίστα των δραστηριοτήτων μας. Ζώντας σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία, όπου στα καταστήματα μπορεί να βρει κανείς τα πάντα σε αφθονία, αισθάνομαι ότι είναι υποχρέωσή μου ως μητέρα να διδάξω στα παιδιά μου την εγκράτεια αλλά και την αξία του σπιτικού και του χειροποίητου. Έτσι, και για τον εορτασμό του Halloween το σπίτι μας κατακλύζεται από χειροτεχνίες και μετατρέπεται σε ένα μικρό εργαστήρι και μέχρι το τέλος του μήνα Οκτώβρη οι δημιουργίες μας διακοσμούν όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Τα παιδιά νιώθουν υπερήφανα για όσα έφτιαξαν και δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα στο περιβάλλον κάτι που συνάδει απόλυτα με τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία.

Ακόμη θα αδράξουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για ξένους πολιτισμούς, να ανακαλύψουμε κουλτούρες που δεν γνωρίζουμε και να ερευνήσουμε τα ήθη και τα έθιμα που έχουν καθιερωθεί ανά τον κόσμο κατά τη γιορτή αυτή. Από ποια χώρα ξεκίνησε το Halloween; Τι γιορτάζουμε στα αλήθεια και ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω απ’το «trick or treat»; Πώς ξεκίνησε το έθιμο του μασκαρέματος και γιατί χρησιμοποιούνται φαναράκια κατά τον εορτασμό; Κάνουμε, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη ιστορική αναδρομή στο έθιμο παρατηρώντας και αναλύοντας τυχόν ομοιότητες αλλά και διαφορές με τα δικά μας έθιμα και τις δικές μας συνήθειες.

Τέλος, το Halloween προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για «δράσεις καθημερινής ζωής». Στην κατηγορία αυτή ανήκουν δραστηριότητες όπως η προετοιμασία κάποιου γεύματος, η μεταφορά υγρών/ στερεών στοιχείων κλπ. Καλαμπόκι, σπόροι κολοκύθας, ή ακόμη και μια κολοκύθα ολόκληρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιου είδους εργασίες. Δημιουργούμε, για παράδειγμα, έναν χώρο όπου το παιδί θα μπορεί να πλύνει μια κολοκύθα ή να μεταφέρει καλαμπόκι από ένα μπολ σε ένα άλλο. Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα εντυπωσιαστείτε απ’ την πληθώρα αποτελεσμάτων που θα βρείτε για τέτοιου είδους δράσεις.

halloween-montessori-2.jpg

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι η ζεστασιά που προσδίδουν όλα τα παραπάνω και κατ’ επέκταση αυτή η γιορτή στην οικογένειά μας. Μαγειρεύοντας, δημιουργώντας, στολίζοντας και παίζοντας παιχνίδια με αφορμή το Halloween περνάμε σπουδαίο χρόνο ο ένας με τον άλλον, χρόνο που ζεσταίνει τις καρδιές μας και μας «δένει» σαν οικογένεια. Τι πιο μοντεσσόρι απ’ αυτό;!

Πειράματα Halloween για παιδιά με υλικά που έχετε στο σπίτι

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

Μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μου! Θα με βρεις στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved