Animal Bullying ή αλλιώς κακοποίηση ζώου: Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν τα κατοικίδιά τους

Ο τρίχρονος Χρήστος όπως αναφέρει η μητέρα του γυρνούσε κυκλικά στον αέρα πιασμένο από την ουρά, το νέο τους γατάκι. Ο πεντάχρονος Γιάννης ανακαλύφθηκε από τον δεκάχρονο αδερφό του να κρατάει συχνά έναν αναμμένο αναπτήρα στη πατούσα του ινδικού χοιριδίου της οικογένειας.

Από τη δεκαετία του 1970, η έρευνα καταγράφει συνεχώς την παιδική κακομεταχείριση των ζώων ως το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι της μετέπειτα παραβατικότητας, τη βία και την εγκληματική συμπεριφορά.

Τα κίνητρα πίσω Animal Bullying

Συχνά τα παιδιά που κακοποιούν ζώα είτε έχουν γίνει μάρτυρες ή βιώσει οι ίδιοι την κατάχρηση. Για παράδειγμα, οι στατιστικές δείχνουν ότι το 30 τοις εκατό των παιδιών που έχουν γίνει μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας, θα κάνουν πράξη ένα παρόμοιο είδος βίας κατά των κατοικίδιων ζώων τους.

Ενώ τα παιδικά και εφηβικά κίνητρα για την σκληρότητα των ζώων δεν είναι καλά τεκμηριωμένα, μέσα από περιστατικά υπάρχει μια σειρά κινήτρων:

  • Η περιέργεια ή η εξερεύνηση (δηλαδή, το ζώο τραυματίζεται ή σκοτώνεται, συνήθως από ένα νεαρό ή αναπτυξιακά καθυστερημένη παιδί).
  • Ασκούμενη πίεση (π.χ., από τους συνομηλίκους που μπορεί να ενθαρρύνουν την κατάχρηση των ζώων).
  • Βελτίωση της διάθεσης (π.χ., η κακοποίηση των ζώων να χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει την πλήξη ή την κατάθλιψη).
  • Αναγκαστική κακοποίηση (δηλαδή, το παιδί εξαναγκάζεται να κακομεταχειριστεί ένα ζώο, από ένα πιο ισχυρό άτομο).
  • Απομίμηση (δηλαδή, αντιγράφοντας τη καταχρηστική "πειθαρχία" ενός γονέα).
  • Αυτο-τραυματισμό (δηλαδή, χρησιμοποιώντας ένα ζώο να προκαλέσουν τραυματισμούς στο ίδιο τους το σώμα).
  • Μέσο για συναισθηματική κακοποίηση (για παράδειγμα, τραυματίζοντας ένα κατοικίδιο για να τρομάξει ή να πληγώσει τον/την αδελφό/ή του).

Τι να κάνω ως γονιός;
Αρχικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να εξετάσει την συμπεριφορά του παιδιού σας και που οφείλεται. Αρκετοί κτηνίατροι είναι διαθέσιμοι ώστε να αναδείξουν τα προτερήματα των ζώων στο παιδί σας, κάτι που θα μπορούσε να τα φέρει πιο κοντά, βλέποντας διαφορετικά τελικά το κατοικίδιο του.

Σταματήστε να φέρεστε επιθετικά στο κατοικίδιο σας είτε μπροστά, είτε πίσω από το παιδί σας. Για τα μικρά παιδιά οι γονείς είναι σωστοί στα πάντα, έτσι το λάθος που κάνετε εσείς αυτά θα το παίρνουν ως σωστό.

Προσπαθήστε να τους δείξετε πόσο χαρούμενα και δημιουργικά μπορείτε να περάσετε μαζί με το κατοικίδιό σας.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved