Έξι πράγματα που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας για τις γάτες

Η σχέση μεταξύ μιας γάτας και ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά φιλία.

Από την άλλη, η αλληλεπίδραση μεταξύ ενός αιλουροειδούς και ενός νεαρού ανθρώπου μπορεί να είναι γεμάτη επιπλοκές ακόμη και σωματική πάλη. Τα παιδιά συχνά αποτυγχάνουν να διαβάσουν τα σήματα από τη γάτα που ζητά το χώρο της με αποτέλεσμα, γρατζουνιές και τσιμπήματα, τόσο με τη γάτα όσο και με το παιδί να είναι αναστατωμένο και φοβισμένο. Δεν είναι μόνο τα μικρά παιδιά ή τα υπερβολικά φιλικά παιδιά ηλικίας 4 ετών που μπορεί να έχουν κακές αλληλεπιδράσεις με τις γάτες. Αυτό συμβαίνει με τα παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμη και στα εφηβικά χρόνια.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας ή τη γάτα - ή και τα δύο - να έχουν καλύτερες αντιδράσεις, είναι σημαντικό να τεθούν.

Εδώ είναι έξι βασικοί κανόνες που προωθούν ειρηνικές σχέσεις και θετικές εμπειρίες τόσο για το παιδί όσο και για τη γάτα.

Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει πότε η γάτα σας είναι χαλαρή πότε όχι. Μια γάτα που θέλει να απολαύσει χάδια μπορεί ίσως να τρίβεται πάνω στα ρούχα του παιδιού, στα πόδια ή να στέκεται μπροστά του με το χαρακτηριστικό γουργουρητό . Μπορεί επίσης να κρατήσει την ουρά της ψηλά. Τα σημάδια που θα πρέπει να σταματήσουν το παιδί να την χαδεύει, περιλαμβάνουν το κούνημα της ουράς ή την πτώση της ουράς στο έδαφος. Μια ανήσυχη γάτα μπορεί επίσης να μετακινήσει τα αυτιά της πίσω, να γρυλίσει ή να επεκτείνει τα νύχια της.

Παρακολουθήστε κάθε αλληλεπίδραση

Ακόμα και τα καλά παιδιά μπορούν να τρομάξουν κατά λάθος μία γάτα.
Τραβώντας την ουρά της, αρπάζοντας τα πόδια της ή προσπαθώντας να την συγκρατήσουν. Θα πρέπει να είστε παρόντες σε κάθε επαφή που έχει το παιδί σας με τη γάτα σας. Εάν ενεργεί κατά τρόπο που μπορεί να τρομάξει τη γάτα, ανακατευθύνει τη συμπεριφορά του σε κάτι πιο θετικό - και βεβαιωθείτε ότι επαινείτε και ενισχύσετε την σωστή αντίδραση της γάτας.

Διδάξτε στο παιδί σας τον σωστό τρόπο για να χαϊδέψει τη γάτα

Δείξτε στο παιδί σας πώς το άγγιγμά του να είναι απαλό και ότι στο άγγιγμα θα πρέπει η παλάμη του να είναι ανοιχτή. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε μωρά και νήπια, τα οποία συχνά μπορεί να αρπάζουν και κρατούν τη γούνα και το δέρμα. Αν χρειαστεί, κρατήστε το μωρό ή το χέρι του μικρού παιδιού για να βεβαιωθείτε ότι έχει ανοιχτή παλάμη ενώ χαϊδεύει. Διδάξτε το παιδί σας να χαϊδεύει τη γάτα μόνο στην πλάτη, στον ώμο, στον αυχένα και στην κορυφή του κεφαλιού. Οι περισσότερες γάτες θα ανεχτούν το χάδι στις περιοχές αυτές καλύτερα από το πρόσωπο, τα πόδια, την ουρά ή την κοιλιά.

Διδάξτε στο παιδί σας πώς να κρατήσετε μια γάτα

Ακόμη και οι γάτες που είναι άνετες όταν κρατούνται από ενήλικες μπορεί να μην έχουν την ίδια αντίδραση όταν είναι στην αγκαλιά ενός παιδιού. Τα παιδιά δεν μπορούν να κρατούν σε μια σταθερή στάση τη γάτα, καθώς έχουν λιγότερη δύναμη και κινούνται όλο και πιο γρήγορα από τους ενήλικες, με λιγότερο προβλέψιμες κινήσεις. Επειδή οι γάτες μπορεί να αντιλαμβάνονται ότι η φυσική τους ασφάλεια κινδυνεύει, μπορεί να δαγκώσουν και να γρατζουνίσουν για να ξεφύγουν.
Διδάξτε το παιδί σας να την παίρνει αγκαλιά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην νοιώθει εγκλωβισμένη, πείτε του ότι όταν η γάτα αντιδρά και κινείται να την αφήνουν αμέσως και να μην την σφίγγουν ακόμα πιο πολύ πάνω τους ώστε να μην τραυματιστούν.

Κρατήστε το εσωτερικό παιχνίδι ήρεμο και απαλό

Οι γάτες είναι ευαίσθητες στην κίνηση και το θόρυβο. Το παιδικό παιχνίδι, τα έχει όλα αυτά στο μέγιστο βαθμό, έτσι μπορεί να αναστατώσει και να τρομάξει τη γάτα σας, ακόμα και όταν το παιδί σας δεν παίζει μαζί της. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού πρέπει να γίνεται έξω.

Δώστε τη γάτα σας λίγο χρόνο

Η γάτα σας θα πρέπει να διαθέτει αρκετές περιοχές στο σπίτι σας για να έχει ιδιωτικό χρόνο, όπως δέντρα γάτας, ψηλά ράφια και κρυψώνες. Διδάξτε το παιδί σας να μην ενοχλεί τη γάτα σας όταν βρίσκεται στους χώρους αυτούς, όπως δεν θα ήθελε να ενοχληθεί και αυτό από κάποιον όταν θέλει να μείνει μόνο του.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved