Επέμβαση καταρράκτη σε σκύλο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όλοι στην οικογένεια
Τι είναι ο καταρράκτης; Από τι προκαλείται και ποια είναι η θεραπεία του; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης είναι μια ανωμαλία του φακού στην οποία μία αδιαφάνεια, ή ένας θόλος δημιουργείται, όπου αποτρέπει το φως να φθάσει στον αμφιβληστροειδή. Ο καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ή και στα δύο μάτια, και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Ο καταρράκτης έχει ποικίλες μορφές. Μπορεί να ξεκινήσει σαν μικρές κουκκίδες και να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες . Ο ρυθμός της εξέλιξης είναι δύσκολο να προβλεφθεί και μπορεί να είναι από πολύ αργός ή πολύ γρήγορος.
Τι προκαλεί τον καταρράκτη;
Ο καταρράκτης μπορεί να είναι κληρονομικός ή μπορεί να προκύψει από τραυματισμούς στον οφθαλμό, ακόμα και από εσωτερικές ασθένειες που επηρεάζουν το μάτι (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης), αλλά και η ηλικία παίζει έναν σημαντικό ρόλο.
Ποια είναι η θεραπεία;
Μέχρι σήμερα, καμία γνωστή ιατρική θεραπεία δεν επιβραδύνει την εξέλιξη του, την πρόληψη του σχηματισμού ή να μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές που προκαλούνται. Η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που θα αποκαταστήσει την όραση.
Τι πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταρράκτη;
Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταρράκτη σε ένα ή και στα δύο μάτια του, καλέστε τον κτηνίατρό σας.
Μια πλήρης οφθαλμική εξέταση καλείται να αξιολογήσει πλήρως τον καταρράκτη και την πρόγνωση για τη χειρουργική επέμβαση. Εάν ένας καταρράκτης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μπορούμε να εξετάσουμε τον αμφιβληστροειδή και σε άλλα μέρη του οφθαλμού με σχετική ευκολία. Εάν ένας καταρράκτης είναι πλήρης, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να εξετάσουμε τις περιοχές πίσω από τον φακό.
Τι γίνεται με την εξέταση;
Αξιολογούμε κάθε μάτι για την έκταση και την πυκνότητα του σχηματισμού του καταρράκτη, την ταχύτητα της αλλαγής, τη παρουσία και τη σοβαρότητα των οφθαλμικών σε fl ammation και την πιθανή έκταση της απώλειας της όρασης. Με βάση αυτά τα ευρήματα, δίνονται συστάσεις σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να γίνει επέμβαση.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί σε ένα ή και στα δύο μάτια. Αν και τα δύο μάτια είναι υποψήφια, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να προέβει σε επέμβαση στο πιο εξασθενημένο μάτι. Ωστόσο, συνιστούμε συνήθως χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και στα δύο μάτια ταυτόχρονα, αν είναι και τα δύο υποψήφια για χειρουργική επέμβαση . Πριν την επέμβαση, θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς καθώς και πριν από την αναισθησία. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα και / ή ακτινογραφίες θώρακα (ακτίνες Χ).
Τι γίνεται στην εγχείρηση;
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται μετά από μία προ εγχειρητική περίοδο (τρεις έως πέντε ημέρες) όπου φάρμακα χορηγούνται στο σπίτι καθώς και οφθαλμικές σταγόνες οι οποίες πριν από τη χειρουργική επέμβαση προετοιμάζουν το μάτι.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, παρακολουθούνται προσεκτικά η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός , η θερμοκρασία, ο κορεσμός του οξυγόνου και της αρτηριακής πίεσης. Η πραγματική χειρουργική διαδικασία διαρκεί περίπου 30 έως 40 λεπτά και η γενική αναισθησία διαρκεί τυπικά 45 έως 60 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης, θα συνεχιστεί στενά η παρακολούθηση του κατοικίδιου σας . Συνήθως, οι ασθενείς είναι έτοιμοι για εξιτήριο περίπου δύο έως τρεις ώρες μετά την επέμβαση. Τα βλέφαρα του μπορεί να χρειαστεί να ραφτούν μιάς και αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως προσωρινός επίδεσμος . Αν λοιπόν γίνουν ράμματα σε 10 με 14 ημέρες μετά την επέμβαση θα μπορούν να αφαιρεθούν.
Μετεγχειρητικά, θα συνεχιστεί η λήψη φαρμάκων από το στόμα. Η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης, βοηθώντας να μην δημιουργηθεί μόλυνση.
Ένα Ελισαβετιανό (E-κολάρο / κώνος) είναι απαραίτητο να φορεθεί μετά από τη χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη αυτο-τραύματος στον οφθαλμό. Ο περιορισμός της άσκησης είναι επίσης πολύ σημαντικός μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη για να αποφευχθεί η διατάραξη των εμφυτευμάτων του φακού. Δεν πρέπει το ζώο να κάνει μπάνιο για τουλάχιστον 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει περαιτέρω για τη χρήση του e-κολάρου, την άσκηση και το πότε θα είναι ασφαλές για το κατοικίδιο ζώο σας να καλλωπιστεί.
Υπάρχουν επιπλοκές στην επέμβαση για καταρράκτη;
Με την έλευση των νέων θεραπευτικών φαρμάκων και των μικροχειρουργικών τεχνικών, το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης καταρράκτη (90%) έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές για να εμποδιστούν, υπάρχει ένα ποσοστό 5 -10% των ασθενών όπου μπορεί να παρουσιάσουν. Αυτές οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Διάνοιξη τομής
- Λοίμωξη στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης
- Κερατοειδή έλκη
- Κερατοειδής ουλές, αγγείωση
- Ραγοειδίτιδα
- Γλαύκωμα (αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση)
- Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή του εκφυλισμού
- Αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού (hyphema)
- Η μετατόπιση του εμφυτεύματος του ενδοφθάλμιου φακού
Τι θα είναι σε θέση να δει το κατοικίδιο μετά την επέμβαση;
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε μια δραματική βελτίωση της λειτουργικής όρασης. Μερικά σκυλιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν από άλλα. Η εμφύτευση του ενδοφθάλμιου φακού θα βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα και την ακρίβεια με την οποία το σκυλί σας θα βλέπει.
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr