Μ.Πέμπτη: 10 τρόποι να βάψετε τα αβγά και χρήσιμα tips για να μη σπάσουν στο βράσιμο
Βάψτε τα πασχαλινά αβγά επιλέγοντας έναν από τους δέκα τρόπους που σας προτείνουμε.
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και σύμφωνα με το έθιμο, βάφουμε τα πασχαλινά αβγά. To παραδοσιακό χρώμα είναι το κόκκινο που συμβολίζει το αίμα του Χριστού ενώ τα αυγά είναι σύμβολο γονιμότητας και έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής.
Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορες ακόμα εκδοχές για τον συμβολισμό των κόκκινων πασχαλινών αυγών. Σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες, η Παναγία πήρε ένα καλάθι αβγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Ιησού, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.
Τι συμβολίζει το κόκκινο χρώμα το Πάσχα και γιατί βάφουμε αυγά;
Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.
Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη ή χρονοβόρα, ειδικά αν φέτος επιλέξετε να βάψετε αυγά χωρίς να τα διακοσμήσετε με πρωτότυπα σχέδια.
Tips για τέλειο βάψιμο αβγών
- Το μυστικό για να έχετε τέλεια πασχαλινά αβγά είναι να μην είναι ολόφρεσκα αλλά περίπου 4-6 ημερών. Το τσόφλι θα ξεκολλάει πιο εύκολα και η βαφή δεν θα περάσει στο ασπράδι.
- Τα αβγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πριν τα βράσετε, περάστε την επιφάνειά τους με λίγο λευκό ξίδι.
Βράσιμο αβγών
- Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τοποθετήστε τα αβγά σε μια στρώση. Δεν θα πρέπει να χτυπηθούν μεταξύ τους γιατί θα ραγίσουν ή θα σπάσουν.
- Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά ή τη σβήνετε και αφήνετε τα αβγά για τουλάχιστον 15 λεπτά να σιγοβράσουν.
- Μόλις είναι έτοιμα με ένα σουτωτήρι ή ένα κουτάλι, βγάζετε ένα ένα αβγό και το βάζετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μόλις κρυώσουν, ξεκινήστε τη διαδικασία της βαφής.
- Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της βαφής που έχετε επιλέξει.
Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να βάψετε τα αβγά και εμείς σας προτείνουμε τους ακόλουθους:
Βάψτε τα αβγά με σόδα και ξίδι
Υλικά
- βρασμένα αυγά (σφιχτά)
- χρώματα ζαχαροπλαστικής (πάρτε πολλά για να έχετε ποικιλία)
- ξίδι
- μαγειρική σόδα
- πινέλα ζωγραφικής
- ένα μεγάλο ταψί ή μπολ
- μια κούπα ή ένα μπολάκι με νερό
Εκτέλεση
- Φτιάξτε αρχικά τα χρώματά σας. Σε χάρτινα ποτήρια ρίξτε μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατέψτε καλά. Θα πρέπει τα χρώματα να θυμίζουν «πάστα».
- Με ένα πινέλο βάλτε επάνω στο αυγό σας χρώματα από αυτά που φτιάξατε.
- Ρίξτε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής επάνω στα αβγά σας.
- Βάλτε το ξίδι σε ένα μπουκάλι, απλικατέρ ή σπρέι και ψεκάστε - ρίξτε το επάνω στα αυγά σας. Θα τα δείτε να αφρίζουν και να αφήνουν το χρώμα επάνω στα αυγά σας.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία αν θέλετε πιο έντονο χρώμα ή να βάλετε περισσότερα χρώματα από πάνω.
- Κάντε το ίδιο με όλα τα αυγά σας. Έπειτα ξεπλύντε τα μέσα στην κούπα ή το μπολ με το νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν.
- Αν θέλετε μπορείτε να τα γυαλίσετε με λίγο σπορέλαιο ή ελαιόλαδο.
Βάψτε τα αβγά με ριζάρι
Υλικά
- 70γρ. ριζάρι (μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με βότανα ή να το παραγγείλετε online)
- 15 αυγά
- ξίδι (μισό ποτηράκι του κρασιού)
- νερό (όσο χρειαστεί για να καλύπτει τα αυγά)
Εκτέλεση
- Σε ένα γουδί, κοπανήστε το ριζάρι μέχρι να γίνει σκόνη. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη απελευθέρωση του χρώματος.
- Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το ριζάρι και το νερό και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το ριζάρι να μουλιάσει στο νερό για 2-3 ώρες, ή ακόμα και όλη τη νύχτα. Όσο περισσότερο μουλιάσει, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα.
- Σουρώστε το νερό σε ένα μπολ, πετώντας τα υπολείμματα ριζαριού.
- Βάλτε τα αβγά στο μπολ με το κόκκινο νερό.Βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως καλυμμένα.
- Ξαναβάλτε το υγρό στην κατσαρόλα και βράστε τα αυγά για 15 λεπτά.
- Περίπου 5 λεπτά πριν από το τέλος του βρασίματος, προσθέστε το ξίδι στο νερό καθώς σταθεροποιηθεί το χρώμα.
- Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τα αβγά να κρυώσουν μέσα στο νερό για 30 λεπτά έως 1 ώρα.
- Αφαιρέστε τα αβγά από το χρωματισμένο νερό και στεγνώστε τα απαλά με ένα πανί.
Βάψτε τα αβγά με πάπρικα
Υλικά
Θα χρειαστείτε για 10 – 12 αβγά
- 3- 5 κουταλιές πάπρικα
- 3 κ.τ.σ. ξίδι
- 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την πάπρικα για 20 λεπτά , βάζουμε τα αβγά και το ξίδι που σφίγγει τους πόρους του κελύφους κι αποφεύγονται οι ρωγμές. Προσοχή να μην ακουμπάνε μεταξύ τους τα αβγά καθώς θα βράζουν. Όσο περισσότερο μείνουν στο νερό, τόσο πιο έντονο θα είναι το πορτοκαλί ή κεραμιδί χρώμα.
Βάψτε τα αβγά με σαντιγί
Υλικά
- Βρασμένα αυγά (κατά προτίμηση λευκά)
- Ξύδι
- Σαντιγί
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής (σε υγρή μορφή, όχι σκόνη)
- Μικρά μπολ ή δοχεία
- Γάντια μιας χρήσης
Εκτέλεση
- Φορέστε γάντια μιας χρήσης και στρώστε μια πετσέτα στον πάγκο εργασίας σας για να τον προστατεύσετε.
- Βράστε τα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Βάλτε τα (κρύα) σε ένα μπολ με ξύδι για 5-10 λεπτά.
- Το ξίδι θα βοηθήσει το χρώμα να σταθεροποιηθεί στο τσόφλι.
- Στεγνώστε τα αβγά σας και αφήστε τα στην άκρη.
- Μοιράστε τη σαντιγί σε μικρά μπολ ή στο ταψί με τις θήκες για cupcakes.
Βάψτε τα αβγά με φλούδες κρεμμυδιού
Υλικά
- τούλι
- φλούδες κρεμμυδιών
- νερό
- μια κατσαρόλα
- ξύδι
Εκτέλεση
Τυλίξτε τα φύλλα ή τα λουλούδια στα αβγά που θέλετε, στερεώστε τα μέσα στο τούλι και βάλτε τα αβγά στην κατσαρόλα.
Βάψτε τα αβγά με παντζάρι
Υλικά
- 20 αβγά, λευκά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 παντζάρια, μέτρια
- 100 γρ. ξίδι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com
Βάψτε τα αβγά με σπανάκι
Υλικά και εκτέλεση
- Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και βάλτε μέσα 500 γραμμάρια σπανάκι. Σκεπάστε τη.
- Σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά με μία ώρα.
- Αφαιρέστε έπειτα την κατσαρόλα, βάλτε 2 κ.τ.σ. ξίδι και ανακατέψτε.
- Βάλτε μέσα τα βρασμένα σας αυγά και αφήστε για 2-3 ώρες.
- Μόλις έχουν το χρώμα που επιθυμείτε τα αφαιρείτε από το νερό.
Βάψτε τα αβγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής
Υλικά
- Βρασμένα αβγά
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής
- Χαρτί κουζίνας
- Ένα σπρέι με νερό
- Μικρά λαστιχάκια
Δείτε τη διαδικασία εδώ
Βάψτε τα αβγά με κόκκινο λάχανο
Υλικά
- 20 αβγά, λευκά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 λάχανο, κόκκινο
- 100 γρ. ξίδι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com
Βάψτε τα αβγά με χρυσό
Υλικά
- 10 αυγά, λευκά
- βαφή αυγών, κόκκινη ή ροζ
- βρώσιμη χρυσόσκονη
- 3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- ελαιόλαδο, για το γυάλισμα
Δείτε τη διαδικασία εδώ