Μοntessori νηπιαγωγείο – Τι προσφέρει σε ένα παιδί

Montessori νηπιαγωγείο - Γιατί να το επιλέξετε

Πέγκυ Τζάννε
Μοntessori νηπιαγωγείο – Τι προσφέρει σε ένα παιδί
Bigstock

Δε θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που τελείως τυχαία ενεπλάκην ως εκπαιδευτικός με τη μοντεσσοριανή παιδαγωγική. Έκτοτε άλλαξε η οπτική μου προς το παιδί αλλά και προς ολόκληρο το ανθρώπινο είδος.

Montessori: Μύθοι και πραγματικότητα

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να αποφασίσω και εγώ με τη σειρά μου για το νηπιαγωγείο που θα φοιτήσουν τα παιδιά μου. Η απόφαση για εμάς ήταν μονόδρομος. Ένα μοντεσσοριανό περιβάλλον είναι αυτό που ήξερα πως θα τα ωφελήσει και θα τους προσφέρει ακριβώς αυτό που συνάδει με τη δική μας φιλοσοφία ως οικογένεια. Και έπειτα από 3 γεμάτα χρόνια φοίτησης μπορώ να πω με απόλυτη ικανοποίηση και σιγουριά πως τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την επιλογή μας. Απαριθμώντας, λοιπόν, τους λόγους θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί αξίζει να στείλεις το παιδί σου σε ένα μοντεσσοριανό Νηπιαγωγείο και να αναδείξω τα πολλαπλά ωφέλη ενός τέτοιου περιβάλλοντος.

Μοντεσσοριανή εκπαίδευση: Δουλειές του σπιτιού για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Και θα ξεκινήσω αμέσως με το πρώτο επιχείρημα που δεν είναι άλλο από την ανεξαρτησία του παιδιού για την οποία φημίζεται άλλωστε και η συγκεκριμένη παιδαγωγική. Σε ένα μοντεσσοριανό περιβάλλον το παιδί είναι ελεύθερο να επιλέξει τη «δουλειά» όπως ακριβώς καλείται με την οποία θα ασχοληθεί. Αυτή η ελεύθερη επιλογή καλλιεργεί στο παιδί μια εσωτερική αίσθηση αυτονομίας καθώς έτσι γίνεται κυρίαρχο των επιλογών του και κατ’επέκταση της μάθησης που συντελείται. Με λίγα λόγια χτίζει τη βούλησή του και την αυτοδυναμία του.

Δεύτερος λόγος για τον οποίο αξίζει να στείλεις το παιδί σου σε ένα μοντεσσοριανό Νηπιαγωγείο είναι η συνύπαρξη μεικτών ηλικιών. Μέσα σε μια τέτοια τάξη παιδιά διαφόρων ηλικιών συνυπάρχουν αρμονικά, σέβονται, φροντίζουν και αποδέχονται ο ένας τον άλλον. Έτσι, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν από τα μεγαλύτερα και αυτά με τη σειρά τους ενισχύουν τη δική τους ήδη υπάρχουσα γνώση αλλά και αυτοπεποίθηση «διδάσκοντας» τα μικρότερα μέλη της κοινότητας.

Από Montessori νηπιαγωγείο σε δημόσιο Δημοτικό - Είναι απλή η μετάβαση;

Στη συνέχεια, θα αναφερθώ σε ένα ακόμη σπουδαίο πλεονέκτημα της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης που δεν είναι άλλο από την εξατομικευμένη μάθηση. Κάθε παιδί έχει έναν μοναδικό ρυθμό ανάπτυξης. Έπειτα από προσεκτική παρατήρηση ο παιδαγωγός ακολουθεί το ενδιαφέρον του παιδιού και του παρέχει ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξή του. Έτσι στο παιδί παρέχεται μια εκπαίδευση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις δυνατότητές του.

Ένας από τους σπουδαιότερους λόγους για να δώσεις στο παιδί σου την ευκαιρία να φοιτήσει σε ένα μοντεσσοριανό νηπιαγωγείο είναι επίσης και η καλλιέργεια κάποιων δεξιοτήτων όπως η ενσυναίσθηση και η δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων. Το παιδί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μαθαίνει μέσα από την ίδια τη ζωή. Η γνώση επέρχεται εμπειρικά μέσα από τα καθημερινά βιώματα και έτσι προωθείται η προσωπική ανάπτυξη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα. Ψυχικά, νοητικά αλλά και σωματικά.

Μην πιέζετε το νήπιο παιδί σας να μάθει γραφή και ανάγνωση

Ενθαρρύνεται επίσης το ομαδικό παιχνίδι χωρίς την παρουσία ενήλικα. Προσωπικά δεν έχω δει ποτέ έναν ενήλικα να εμπλέκεται στο παιχνίδι του παιδιού και με κάποιο τρόπο να μην το κατευθύνει ή να μην καθορίζει τη ροή αυτού και την έκβασή του. Είναι σπουδαία κατάκτηση για ένα παιδί να παίξει με αρμονία με συνομήλικούς του. Να διαφωνήσει, να έρθει σε αντιπαράθεση και τελικά να αναγκαστεί να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει για το κοινό όφελος της ομάδας.

Το μοντεσσοριανό υλικό είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτοεκπαίδευση. Έτσι, μέσα από αυτό τα παιδιά εξελίσσουν μέρα με την ημέρα τη δουλειά τους, χωρίς την παρέμβαση του ενήλικα και με απόλυτη αυτονομία. Ο ενήλικας, αφού πρώτα εισάγει τη δραστηριότητα στο παιδί, έχει καθαρά εποπτικό ρόλο και με τη χρήση του σπουδαίου αυτού εργαλείου της παρατήρησης είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να βοηθήσει το παιδί εαν αυτό χρειαστεί οτιδήποτε.

apo-montessori-nipiagogeio-se-dimosio-dimotiko.jpg

Ακόμη να προσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό περιβάλλον; Όχι για πολύ!

Έτσι, αν αποζητάτε χαρούμενα, δυναμικά παιδιά, προικισμένα με ευγένεια, σεβασμό και χάρη, τότε ίσως η μοντεσσοριανή παιδαγωγική να είναι αυτή που θα ταιριάξει και στη δική σας οικογένεια. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως ένα τέτοιο περιβάλλον όχι μόνο αγκαλιάζει πολύπλευρα την ανάπτυξη του παιδιού και καλλιεργεί την ελεύθερη βούληση, αλλά θέτει και σαφή όρια και δημιουργεί μια βαθιά και ειλικρινή αγάπη στο παιδί για μάθηση.

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

Μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μου! Θα με βρεις στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved