Muffins με μήλο, σταφίδες και Βιτάμ από τον Γιώργο Γεράρδο!
Τα muffins είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά για πολλούς λόγους: Είναι εύκολα στην παρασκευή τους, ψήνονται γρήγορα, μπορούν να γίνουν σε αμέτρητους γευστικούς συνδυασμούς και φυσικά μικροί και μεγάλοι τα λατρεύουν!
Σήμερα θα φτιάξουμε μαζί μια συνταγή για λαχταριστά muffins που είναι ιδανικά για κάθε ώρα, αλλά και για πρωινό. Περιέχουν σχετικά λίγη ζάχαρη, Βιτάμ που περιέχει καλά ακόρεστα και απαραίτητα ωμέγα λιπαρά, ενώ περιέχουν μήλο, καρύδια και σταφίδες που σημαίνουν φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες.
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το καλό πρωινό για να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για το σώμα και τον εγκέφαλο μας. Αυτά τα muffins, λοιπόν, είναι λαχταριστά σαν γλύκισμα, αλλά και μια καλή λύση για να αρχίσουμε τη μέρα μας. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε και τις δικές σας παραλλαγές, αντικαταστήστε το μήλο με αχλάδι, το καρύδι με αμύγδαλο ή ακόμα χρησιμοποιήστε άλλα ξερά φρούτα αντί για σταφίδες, όπως ψιλοκομμένο βερίκοκο, σύκο ή cranberries.
Υλικά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
80 γρ. καρύδι τριμμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 αβγό
120 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
125 γρ. Βιτάμ μαλακωμένο
175 γρ. μήλο ξυσμένο
75 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
75 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
Για το τελείωμα:
1 μήλο σε κυβάκια (με τη φλούδα του)
2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε 12 χάρτινα φορμάκια για muffin σε ένα αντίστοιχο ταψάκι. Φυσικά αν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φορμάκια σιλικόνης.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το καρύδι, το μπέικιν, τη κανέλα και τις σταφίδες.
Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε με μίξερ χειρός το Βιτάμ με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το τριμμένο μήλο, το γιαούρτι, το αβγό και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά μας.
Κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει μια σφιχτή ζύμη.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα φορμάκια, βάζουμε μερικά κομμάτια μήλου στο καθένα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να φουσκώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφαιρούμε από το ταψί και τα αφήνουμε να παγώσουν τελείως.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου για τέσσερις μέρες, αλλά είναι σίγουρος ότι θα εξαφανιστούν πολύ πιο γρήγορα. Καλή επιτυχία!