Βοηθητικές πληροφορίες για την υποστήριξη του πρόωρου μωρού σας
Προσφέρετέ του ένα χαλαρωτικό περιβάλλον.
Το παιδί σας μπορεί να έχει ευαισθησία στο φως, τον ήχο ή τις νέες εμπειρίες, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν είναι κουρασμένο ή προσπαθεί να συγκεντρωθεί σε δύσκολα πράγματα όπως να φάει ή να ακούσει τον ήχο της φωνής σας. Να γνωρίζετε τα μέρη και τις καταστάσεις που δημιουργούν υπερφόρτωση στο μωρό και να τα αποφεύγετε.
Το να πάρετε ένα ευαίσθητο μωρό στο σούπερ μάρκετ μπορεί να αποτελέσει πηγή υπερβολικά πολλών αισθητηριακών πληροφοριών· μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο και ωριμότητα ώστε να είναι σε θέση να χειριστεί όλα τα ερεθίσματα ενός τέτοιου ταξιδιού. Να έχετε επίγνωση του ρυθμού και του συγχρονισμού. Να δείχνετε ευαισθησία στην ανάγκη του παιδιού σας να ξυπνά μόνο του.
Τα πρόωρα μωρά εργάζονται σκληρά για να αντεπεξέλθουν στα προγράμματα ύπνου και ξυπνήματος, καθώς και να χειριστούν τη φύλαξη και τη φροντίδα από διαφορετικά άτομα. Ψάξτε για ενδείξεις ότι είναι έτοιμο να παίξει αλλά να φροντίζετε να του εξασφαλίζετε παύσεις όταν θέλει να συνέλθει ή να πάρει έναν υπνάκο. Προσφέρετέ του ρουτίνα και σταθερότητα. Όπως οι περισσότεροι ενήλικες, έτσι και τα μωρά θέλουν να γνωρίζουν τι να περιμένουν μετά.
Αυτό μειώνει το άγχος και τα βοηθά να αποδίδουν καλύτερα. Παρέχοντας ένα συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα, έχοντας πάντα τον ίδιο άνθρωπο να τα φροντίζει και βάζοντάς τα να κοιμηθούν την ίδια ώρα, είναι παραδείγματα του πώς θα δημιουργήσετε έναν προβλέψιμο κόσμο για εκείνα.
Αυτό τα βοηθά να νιώθουν ασφαλή, ώστε να χαλαρώνουν και να μαθαίνουν καινούργια πράγματα πιο εύκολα. Ενισχύστε τις προσπάθειες του μωρού σας να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Όσο μεγαλώνουν, τα μωρά μαθαίνουν να κάνουν πράγματα μόνα τους. Όσο μικρά κι αν είναι, προσπάθειες να ηρεμήσουν μόνα τους – πιπιλώντας το χέρι τους, για παράδειγμα – προσφέρουν ικανοποίηση και τα ενθαρρύνουν. Ένα ευερέθιστο μωρό όμως, μπορεί να χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια.
Ένας τρόπος είναι να στηρίζετε τον ώμο του, ώστε να μπορεί να βάζει το χέρι στο στόμα πιο εύκολα. Ένας άλλος είναι να χρησιμοποιείτε το μπράτσο σας για να στηρίζει το πόδι του ώστε να νιώθει πιο σταθερό. Αυτές οι μικρές υποστηρικτικές κινήσεις έχουν τεράστια επίδραση στα επιτεύγματα του μωρού σας. Να το χειρίζεστε και να το εναποθέτετε προσεκτικά.
Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, είναι σημαντικό να το κινείτε μαλακά και αργά. Τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα προσπαθούν ακόμη σκληρά για να κινηθούν ομαλά και να μην αφήσουν τα χέρια και τα πόδια τους να κρέμονται ή να εκτείνονται. Το να κρατάτε το μωρό κοντά σας, ώστε να νιώθει τη στήριξη και τη θέρμη του σώματός σας ή να το τυλίγετε σε μια κουβερτούλα, είναι πολύ σημαντικό, μέχρι οι κινήσεις του να είναι ελεγχόμενες και σκόπιμες.
Μερικές φορές τα πρόωρα μωρά έχουν δυσκολία με τις γρήγορες κινήσεις και είναι πιθανό να σας δείξουν πως έχουν κουραστεί, όταν τα κινείτε γρήγορα χωρίς κουβερτούλα ή σωματική υποστήριξη.
Ψάξτε να ανακαλύψετε τα μηνύματα του μωρού σας που καταδεικνύουν τις στρατηγικές του μωρού σας όταν προσπαθεί να οργανωθεί καλύτερα.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Nα αρπάζεται και να κρατιέται από τις κουβέρτες, το δάχτυλό σας ή άλλα αντικείμενα.
- Να στηρίζει τα πόδια του στα κάγκελα του κρεβατιού.
- Να βάζει τα χέρια στο πρόσωπο ή το στόμα του.
- Να πιπιλάει το δάχτυλο ή την πιπίλα του.
- Να μαζεύει τα χέρια και τα πόδια του μπροστά.
Σύντομα θα εξοικειωθείτε με τους ιδιαίτερους τρόπους που χρησιμοποιεί το μωρό σας για να επικοινωνεί και θα είστε σε θέση να του παρέχετε την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να αλληλεπιδρά με τον κόσμο.
Οι συμβουλές της μαίας
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιετών Θεσσαλονίκης, δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές.
Οι μητέρες των προώρων χρειάζεται να παροτρύνονται να αγκαλιάζουν όσο γίνεται περισσότερο τα μωρά τους γιατί έχουν σημαντικά καλύτερη εξέλιξη. Η συχνότητα θηλασμού και αποκλειστικού θηλασμού αυξάνει, ενισχύεται ο δεσμός μητέρας νεογνού και οι γονείς ενδυναμώνονται. Τα πρόωρα νεογνά που βρίσκονται αρκετές ώρες στην αγκαλιά των γονιών τους παίρνουν πολύ καλυτέρα βάρος τον πρώτο μήνα, ενώ μειώνεται το συναισθηματικό στρες και το άγχος που εμφανίζουν οι μητέρες τους
Το κρεβατάκι του νεογνού θα πρέπει να είναι ξύλινο με σκληρό στρώμα χωρίς μαξιλάρια και το μωρό θα πρέπει να τοποθετείται ύπτια και όχι μπρούμυτα μέσα σε αυτό.
Η αλλαγή της πάνας θα πρέπει να γίνεται τακτικά κυρίως μετά τις κενώσεις και θα πρέπει να είναι το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με το βάρος του νεογνού έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η κίνηση του και η σωστή ανάπτυξη των ισχύων του.
Πιπίλα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά Έχει βρεθεί ότι με την χρήση της πιπίλας στα πρόωρα νεογνά μειώνονται τα επεισόδια άπνοιας.
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική διατροφή για το πρόωρο βρέφος. Τα πρόωρα νεογνά δεν έχουν το αντανακλαστικό της αναζήτησης και χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια ώστε να μάθουν να θηλάζουν. Τις πρώτες μέρες ένα νοσοκομειακό θήλαστρο και οι συμβουλές μιας έμπειρης μαίας είναι απαραίτητες.
H P&G και τα Pampers παρουσιάζουν, τα Pampers Preemie Protection, τη μικρότερη πάνα στον κόσμο, ειδικά σχεδιασμένη για πρόωρα βρέφη και δωρίζουν στα μαιευτήρια της χώρας πάνω από 250.000 πάνες, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των μονάδων νοσηλείας πρόωρων βρεφών. Τα Pampers Preemie Protection είναι η μοναδική πάνα στην Ελλάδα, σχεδιασμένη για μικρότερα μωράκια, ειδικά προσαρμοσμένη για βρέφη που ζυγίζουν από μόλις 800 γραμμάρια.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video σχετικά με τα Pampers Preemies, εδώ.