Οι αγαπημένες μας πασχαλινές παραδόσεις & πώς θα δημιουργήσουμε καινούργιες φέτος με τα παιδιά
Πάσχα σε καιρό κορονοϊού! Ένα διαφορετικό Πάσχα φέτος που μπορεί όμως και πάλι να μας αφήσει όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό και στην καρδιά μας!
Άλλωστε, οι περισσότεροι εργαζόμαστε από το σπίτι πλέον… το ίδιο και τα παιδιά όπου κάνουν τα μαθήματά τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και βιντεοκλήσεις! Όπως λοιπόν προσπαθούμε ή έχουμε ήδη προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση και έχουμε έρθει πιο κοντά – δεν μιλώ για προβληματικές ή παθολογικές καταστάσεις – έτσι ακριβώς μπορούμε να…καινοτομήσουμε και ως προς τις Πασχαλινές παραδόσεις, δημιουργώντας καινούργιες φέτος με τα παιδιά, καινούργιες αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων μας «εν καιρώ πανδημίας»…
Πρώτα από όλα, «κρατάμε» τις ήδη υπάρχουσες παραδόσεις, όπως το βάψιμο των αυγών, τα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια που θα φτιάξετε όλοι μαζί, ακόμη και ο μπαμπάς εάν και εφόσον εργάζεται και εκείνος από το σπίτι. Μπορείτε να τους δώσετε τα κλασσικά σχήματα ή να παίξετε δοκιμάζοντας πιο …επίκαιρα και νέα.
- Μπορείτε να ετοιμάσετε όλοι μαζί μικρά κοκορετσάκια, τη μαγειρίτσα και το Πασχαλινό τραπέζι. Σημασία έχει πως είστε μαζί ενωμένοι σε μία δύσκολη περίοδο, απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου και ερχόμενοι πιο κοντά συναισθηματικά.
- Μπορείτε να φτιάξετε όμορφα μπουκέτα λουλουδιών με χρωματιστές χαρτοπετσέτες ή αυγά και καλαθάκια με οδηγίες από χειροτεχνίες διαδικτυακά.
- Μπορείτε να φτιάξετε επίσης σοκολατάκια ή αν έχετε πασχαλινά καλούπια, σοκολατένιους λαγούς και αυγά. Επίσης, να παραγγείλετε κεριά και να τα διακοσμήσετε όλοι μαζί ή ο καθένας την λαμπάδα του για την Ανάσταση.
- Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε για διάφορους λόγους και πάλι μπορείτε να παραγγείλετε διαδικτυακά, φτάνει να το κάνετε έγκαιρα, πασχαλινά αυγά, κουλούρια, τσουρέκια, κοκορέτσια, λαμπάδες, παιχνίδια για τα μικρά σας και για τα βαφτιστήρια σας επίσης-μην τα ξεχάσετε φέτος!
- Για τα βαφτιστήρια, μπορείτε επίσης να φτιάξετε εσείς καρτούλες και λαμπάδες με τα παιδιά σας και να τις στείλετε με courier, θα έχουν και μεγαλύτερη αξία.
- Δείτε όλοι μαζί ταινίες σχετικές με τα Άγια Πάθη
- Δείτε τον επιτάφιο από την τηλεόραση – φαντάζομαι πως θα δείξουν από άλλες χρονιές την περιφορά, όπως και την Ανάσταση από τις κλειστές εκκλησίες. Ακούστε ύμνους των ημερών, φτιάξτε μια γωνίτσα στο σπιτικό σας με τον δικό σας «επιτάφιο», ζωγραφίζοντας και ντύνοντας τη ζωγραφιά με λουλούδια – αληθινά ή ζωγραφισμένα, βάλτε και λίγο άρωμα για την ευωδιά.
- Αφιερώστε χρόνο και στους παππούδες με βιντεοκλήσεις και φτιάξτε κάρτες μαζί με τα παιδιά να τους δείξετε, να τους ευχηθείτε και να τσουγκρίσετε «μαζί αλλά από απόσταση» τα κόκκινα αυγά.
- Συζητήστε πως νιώθετε με αυτή τη νέα κατάσταση, πως είναι για τον καθένα σας, τι σκέφτεστε, τι φοβάστε… μικροί και μεγάλοι. Μην φοβηθείτε πως θα «εκθέσετε» τα παιδιά σας σε επιπρόσθετο άγχος, ήδη γνωρίζουν την κατάσταση. Εκτός και αν νιώθετε πως εσείς δεν μπορείτε να την διαχειριστείτε, τότε ναι, αποφύγετέ τον μέχρι να αισθανθείτε πιο καλά. Επίσης, αν είναι πολύ μικρά, εννοείται πως και τότε δεν τα βάζετε στη συζήτηση.
Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι να υπάρξει μία αίσθηση σταθερότητας μέσα σε όλη αυτή την ανισορροπία. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε μία καινούργια κατάσταση, μην ξεχνάμε όμως πως αν αφήσουμε το μυαλό μας να λειτουργήσει δημιουργικά, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά και να δείξουμε στα παιδιά μας νέους τρόπους. Άλλωστε, από εμάς τους μεγάλους παίρνουν το παράδειγμα για να περάσουν ένα διαφορετικό Πάσχα που θα το θυμούνται και θα το διηγούνται στα δικά τους παιδιά, όπως οι γονείς ή οι παππούδες μας τον πόλεμο και άλλα δεινά του κόσμου!
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας