Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις συσπάσεις Braxton-Hicks
Προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton-Hicks: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συσπάσεις αυτές.
Η εγκυμοσύνη είναι γεμάτη με εντυπωσιακές εμπειρίες, κάποιες ευχάριστες και κάποιες όχι.
Φυσικά και η πρώτη φορά που θα ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς του στο υπερηχογράφημα είναι κάτι μαγικό, όμως το να έρθετε αντιμέτωπες με τις συσπάσεις Braxton-Hicks, μπορεί να είναι απίστευτα εκνευριστικό. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (NCBI), οι συσπάσεις Braxton Hicks οφείλονται στις «σποραδικές συσπάσεις και τη χαλάρωση του μυός της μήτρας». Και ενώ αυτοί οι συγκεκριμένοι έντονοι πόνοι δεν σημαίνουν ότι η διαδικασία του τοκετού έχει ξεκινήσει, μπορεί να είναι ενοχλητικοί.
Αν πρόκειται να γίνεται σύντομα γονείς, διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές τις συσπάσεις παρακάτω.
Τι είναι οι συσπάσεις Braxton-Hicks;
Η ονομασία τους έχει δοθεί από το όνομα του γιατρού που πρώτος τις ανακάλυψε. Δεν πρόκειται για πραγματικές συσπάσεις αλλά για «προπαρασκευαστικές ωδίνες», που προκαλούν διάταση στο κατώτερο μέρος της μήτρας και λέπτυνση του τραχήλου. Ο τράχηλος επίσης μαλακώνει.
Καθώς πλησιάζει ο τοκετός, αυτές οι συσπάσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες, δίνοντάς σας την αίσθηση της διάτασης ή του «κουλουριάσματος» στην κοιλιά σας. Αν ξαπλώσετε, μάλλον θα υποχωρήσουν.
Τι προκαλεί τις συσπάσεις Braxton-Hicks;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, ορισμένες μαίες και γιατροί πιστεύουν ότι οι συσπάσεις Braxton-Hicks πονάνε τη μήτρα επειδή προετοιμάζεται για την παροχή ροής αίματος στον πλακούντα. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο ενδέχεται να συμβούν συσπάσεις Braxton Hicks, αλλά πολλές μέλλουσες μαμάδες τις βιώνουν υπό τις ακόλουθες συνθήκες:
- Όταν η μέλλουσα μαμά είναι αρκετά δραστήρια
- Αν κάποιος αγγίξει την μεγάλη κοιλιά
- Όταν η κύστη είναι γεμάτη
- Μετά το σεξ
- Όταν αφυδατώνεται
- Τακτικές συσπάσεις
Οι πραγματικές ωδίνες αναγνωρίζονται όταν ο τράχηλος διαστέλλεται σταθερά, δηλαδή ανοίγει, και υπάρχουν συσπάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι πρώτες συσπάσεις συχνά αποκαλούνται «ψευτόπονοι», γιατί είναι άτακτες και προετοιμάζουν τη μήτρα για τις πραγματικές, προοδευτικά αυξανόμενες ωδίνες. Αυτές οι πρώιμες συσπάσεις διατείνουν το κατώτερο μέρος της μήτρας ώστε να υπάρξει χώρος για το έμβρυο και να διευκολυνθεί η κάθοδός του. Επίσης μαλακώνουν τον τράχηλο αλλά δεν προκαλούν διαστολή, όπως συμβαίνει με τις κανονικές συσπάσεις. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των ωδινών με τη χορήγηση ηρεμιστικών μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χαλαρώσει, επιτρέποντας στη μήτρα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.
Κάποια στιγμή, οι σύντομες ακανόνιστε συσπάσεις αντικαθίστανται από άλλες που έχουν ρυθμό και μεγαλύτερη διάρκεια. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούν συστολή στο ανώτερο τμήμα της μήτρας και διάταση στο κατώτερο και οδηγούν σε διαστολή του τραχήλου. Με αυτόν τον μηχανισμό οι ισχυρότεροι μύες του άνω τμήματος της μήτρας εξωθούν το έμβρυο μέσα από το διατεταμένο κάτω τμήμα της μήτρας.
*απόσπασμα από το βιβλίο Η βιβλος της Εγκυμοσύνης από τις εκδόσεις Ψυχογιός