Κακοσμία στόματος στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Πού οφείλεται η κακοσμία του στόματος στη εγκυμοσύνη και τι μπορείτε να κάνετε;

H κακοσμία του στόματος, γνωστή και ως χαλίτωση, οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα και εμφανίζεται στο 80-90% του πληθυσμού, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου.

Ιδιαίτερη συνηθισμένη είναι η κακοσμία του στόματος και την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και τι μπορείτε να κάνετε;

Αίτια:

Ορμονικές αλλαγές
Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ενδέχεται να προκαλέσει ουλίτιδα ή φλεγμονή των ούλων. Τα πρησμένα ούλα έχουν υποδοχές οι οποίες "φυλακίζουν" τις διάφορες τροφές και προκαλούν άσχημη οσμή.

Εμετός
Το 66% των εγκύων παρουσιάζουν συμπτώματα ναυτίας και εμετού κατά την κύηση. Ο συχνός εμετός οδηγεί στη δημιουργία ενός όξινου περιβάλλοντος στο στόμα το οποίο συμβάλλει και στην κακή οσμή.

Έλλειψη ασβεστίου
Το ανεπαρκές ασβέστιο στο αίμα της μητέρας προκαλεί έκλυση μετάλλων από τα οστά και τα δόντια. Μπορεί δηλαδή, να προκαλέσει αδύναμα δόντια τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε κακοσμία.

Αφυδάτωση
Την περίοδο της εγκυμοσύνης ο οργανισμός αφυδατώνεται πιο εύκολα για αυτό και χρειάζεται να πίνετε περισσότερο νερό. Εκτός από αφυδάτωση, η κατανάλωση λιγότερου νερού μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κακή οσμή.

Αργή πέψη
Οι ορμονικές αλλαγές και γενικά οι αλλαγές στο γυναικείο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να επηρεάσουν και την πέψη. Η παλινδρόμηση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα και μπορεί να οδηγήσει σε απομετάλλωση του σμάλτου, ευαισθησία στα δόντια και συνεπώς δυσοσμία.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Bουρτίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχει μείνει τροφή ανάμεσα στα δόντια.
  • Εκτός από τα δόντια, είναι σημαντικό να καθαρίζετε και τη γλώσσα σας, ένα σημείο όπου εύκολα συγκεντρώνονται βακτήρια.
  • Κάντε γαργάρες με αλατόνερο μετά από κάθε γεύμα.
  • Αποφύγετε τροφές με έντονη γεύση, όπως σκόρδο ή κρεμμύδι.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς έχουν την τάση να "καθαρίζουν" τα δόντια και συμβάλλουν στην πέψη.
  • Καταναλώνετε πολύ νερό.
  • Φροντίστε να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved